תאריך עדכון אחרון:
חושבות שאתן יודעות מהי שיטת ההרזיה או הדיאטה המומלצת ביותר עבורכן? כדאי שתחשבו שוב…
פנינו ל-12 דיאטניות קליניות, מומחיות הרזיה, נטורופטיות ותזונאיות וביקשנו מהן לענות על שאלה אחת פשוטה, אך חשובה מאין כמותה:
"אילו היית צריכה להמליץ לנשים הסובלות מעודף משקל על שיטת הרזיה אחת בלבד, אשר תעזור להן לעשות דיאטה ולרדת במשקל, מה היא השיטה עליה תמליצי?"
התשובות לפניכן:
1. אירית סדן – נטורופטית, יועצת דיאטה, מאמנת תזונה ומומחית לדיקור אוזן לדיאטה (https://www.iritsadan.com)
שיטת ההרזיה עליה אני ממליצה ופיתחתי בשנות עבודתי הרבות היא שיטת "צעדים קטנים לשינוי גדול". זהו תהליך בו אנחנו עושים "אתחול מחדש של מערכת ההפעלה שלנו" (Restart) בכל הקשור לאוכל ולהרגלי האכילה שלנו. שיטה זו כוללת שיחה ואימון לתזונה נכונה ובריאה, דיקור אוזן להרזיה ולימוד של אכילה מתוך קשב ותשומת לב ללא ספירת קלוריות. שיטת הצעדים הקטנים מותאמת באופן אישי לכל אדם והיא תהליך הנותן מענה לשאלה איך לרדת במשקל מבלי לעשות דיאטה. הדגש הוא על תהליך שמתבצע בצורה בריאה ועוזר לנו לשמור על משקל המטרה שהשגנו מבלי לפגוע בבריאות שלנו.
2. ד"ר אורלי לבני – דיאטנית קלינית וספורט ומרצה לתזונה (https://www.dietlivny.co.il)
שיטת ההרזייה היחידה – אכילה המספקת את צרכי הגוף. יש ללמוד לאכול כמו שלומדים בכל תחום. המטרה: לדעת מה לבחור, כמה ומתי. זאת מהות האכילה הנכונה. אדם מגדיר את היעד אליו שואף להגיע, ובעזרת איש מקצוע, ילמד לבחור את המזונות המתאימים מתוך השפע הקיים, כמה מכל מזון ומתי. כך הוא עובר למסלול חדש (עם "תמרורים"…) שיוביל אותו ליעד הנכסף! בנקודה זו, לא יקשה עליו להישאר על אותו מסלול כדי לשמר את הישגיו. שלב חשוב ביותר! זה הופך לדרך חיים…
מפסיקים את האכילה ללא גבולות וללא חוקים… ולוקחים אחריות.
לתמיכה, פיתחתי את "ארנק האוכל של ד"ר לבני" – כרטיסי מעקב לצריכת מזון יומית. כלי המלמד לבחור את המזון המתאים וכמה ממנו לצרוך (הסבר באתר שלי).
3. דנייל חרמון – דיאטנית קלינית (https://www.danyelchermon.com)
מניסיוני האישי עם מאות מטופלים שאני פוגשת הן במסגרת קופת חולים והן במסגרת הקליניקה הפרטית, הדיאטה הטובה ביותר משתנה מאדם לאדם, ולכן תמיד עדיף לתפור חליפה אישית, אך אם היה עליי להמליץ על דיאטה אחת שמסייעת לירידה במשקל בקצב משביע רצון הייתי ממליצה על דיאטה דלת פחמימות, כמובן מתאימה אך ורק לאנשים בריאים ודורשת רמת מוטיבציה גבוהה. סוג הדיאטה הספציפי נקרא דיאטת 17 הימים שפותחה על ידי מייק מורנו. אני שמחה לתת את תפריט דיאטת 17 הימים למטופליי אשר חפצים בירידה התחלתית מהירה, או כאלו הרגישים לפחמימות.
4. אורנית יונה – דיאטנית קלינית (https://www.daat-haguf.co.il)
השיטה היחידה שעובדת לטווח ארוך, וזאת על פי מחקר של ה-USDA (משרד הבריאות והחקלאות האמריקאי) היא שיטת ההרזיה ללא דיאטה. זאת לא דיאטה, זה תהליך למידה שמלמד איך לחזק את תחושת השובע הטבעית, איך לשלב את כל המזונות שאנחנו אוהבים בתפריט שלנו, איך להתאים את התזונה שלנו לצרכים של הגוף בלי ספירת קלוריות, בלי הימנעות מלאכול מאכלים מסוימים ובלי רגשות אשמה, איך לעצור מנגנונים אוטומטים באכילה ואיך להפריד בין אוכל לרגשות כמו עייפות שעמום עצבנות בדידות ועוד.
5. גאיה פינקל – תזונאית קלינית ומטפלת הוליסטית לאיזון אכילה רגשית (https://www.gdiet.co.il)
אין דבר כזה שיטת הרזיה מוצלחת. כל הרעיון הזה מוטעה ומטעה מיסודו. דיאטות גורמות לנזק ולהשמנה. השמנה נובעת מחוסר אהבה וקבלה עצמית וכפועל יוצא מקושי רגשי. לכן, תהליך ריפוי צריך להיות הוליסטי ולכלול גם עבודה רגשית והעצמה אישית וגם אכילה מודעת ליד הידע התזונתי (שהוא בעייתי בעצמו כי אין תזונה אחת שנכונה עבור כולם). רוב האנשים כבר עשו המון דיאטות, ויודעים פחות או יותר איזה אוכל אינו מזין ומתי הגזימו באכילתם. הקושי העיקרי הוא ביישום לאורך זמן ובמודעות גבוהה ברגע האכילה מודעות שתאפשר בחירה ושבירת האוטומט. על כן, הטיפול המומלץ הוא טיפול לאכילה רגשית, קבלה עצמית, הפחתת הביקורת המזיקה, הגברת הסבלנות, האהבה וההגשמה העצמית ועבודת מודעות וריפוי לשורש הדפוסים שלנו. משם (מקום רגוע וסובלני) קל לבחור ולהצליח, להקשיב לגוף לאזן את האכילה העודפת, לבחור לאכול בריא לעשות פעילות גופנית מהנה וכיוצא בזה.
6. עדי גודל סולומון – דיאטנית קלינית (https://www.adiet.co.il)
הייתי ממליצה על הפחתת השומן במזון. למה הכוונה? דווקא לא להימנעות מבורקסים או עוגות (את זה כולם יודעים), אלא לשים לב דווקא לשומן הבריא שמשתמשים בו באופן קבוע. למשל: לאנשים רבים יש נטייה להוסיף כמויות רבות של שמן זית או טחינה לסלט, או הרבה שמן בתבשיל. דווקא במצבים כאלה חשוב לשים לב לכמויות ולהשתמש בכמות מתונה של שמן. התוצאה: צריכת הקלוריות היומית תפחת משמעותית מבלי להתאמץ. כמובן שהתאמת התכנית התזונתית תלויה באדם עצמו ובהרגלי האכילה שלו, אבל עניין השמן הוא שכיח ותמיד עובד.
7. ריטה שאוליאן – דיאטנית קלינית (https://www.rittadiet.com)
השיטה הטובה ביותר היא השיטה המשולבת – תזונה מותאמת אישית בשילוב של דיקור סיני לאיזון הגוף. התוספת של הדיקור משדרגת את היכולת של האדם לאמץ את התפריט החדש שהוכן עבורו ולעמוד בו. השיטה המשולבת מאזנת את התאבון, מגבירה חילוף חומרים, ממתנת את התשוקה לסוכרים ופחמימות ומשפרת תהליכי העיכול.
8. איריס פסקין אינגבר – דיאטנית קלינית, מומחית בהרזיה ומרצה לתזונה (https://www.irispeskin.co.il)
בדיאטות אין קיצורי דרך. שיטת הדיאטה הטובה והיעילה ביותר היא שינוי קבוע בהרגלי האכילה וירידה הדרגתית במשקל. מניסיון של 25 שנה כדיאטנית קלינית וכמנחת קבוצות הרזיה הגעתי למסקנה שכל דיאטות הכסאח, שבהן מורידים בבת אחת 5-10 ק"ג, נכשלות לאחר תקופה קצרה יחסית, כאשר כמעט כל עושי הדיאטות מהסוג הנ"ל חוזרים למשקלם הקודם. כדי להוריד משקל באופן בריא, ולשמור על משקל תקין לאורך זמן, חייבים לשנות את תפריט האכילה, לצמצם את צריכת הקלוריות היומית, ולהימנע ככל האפשר מארוחות גדולות וכבדות. בדרך זו ניתן להשיג ירידה הדרגתית במשקל של 400-700 גרם בשבוע (1.5-2.5 ק"ג בחודש), ללא מאמץ רב וללא התקפי-רעב בלתי נשלטים.
9. אורלי גלעד – דיאטנית קלינית (https://www.orlygilad.co.il)
אילו הייתי צריכה להמליץ לנשים הסובלות מעודף משקל הייתי ממליצה על ייעוץ אישי. רוב האנשים היום יודעים המון על תזונה נכונה וחלקם אפילו מסוגלים לבנות לעצמם תפריטים. (למרות שאין ספק שלאנשי המקצוע תמיד יש מה להוסיף ולחדש). הבעיה היא הפער בין הידע הרב הקיים היום לבין הביצוע בפועל. אנחנו עדים ליותר מקורות מידע וליותר ידע שיש לציבור בנושאי הרזיה, אך אחוז ההשמנה רק הולך וגדל. בייעוצים אישיים אנחנו מנסים לגשר על הפער הזה על ידי שילוב של כלים שמגיעים מעולם התזונה, מעולם האימון ומעולם הפסיכולוגיה. במסגרת זו אנחנו מתאימים את הטיפול לכל אחד ואחת באופן אישי, כך שיתקבלו התוצאות הטובות ביותר עבורו/עבורה.
10. ד"ר אולגה רז – תזונאית קלינית ומפתחת שיטה דיאטת הלחם להרזיה (https://www.olgaraz.co.il)
אני ממליצה על הדיאטה שפיתחתי – דיאטת הלחם. זו דיאטה שהולכת עם הגוף ולא נגדו ומאפשרת ירידה במשקל ושיפור הבריאות בקלות ובהנאה. בשיטה זו אוכלים כל 3-4 שעות בעיקר מזונות עשירים בפחמימות מורכבות כמו סנדוויצ'ים, פסטה, אורז בסמטי, תבשילי גריסים ועוד, וכך שומרים על תחושת רוגע ושובע ומפחיתים חשק למתוק. השיטה קלה לביצוע, מתאימה לכל המשפחה ומאפשרת לאכול מהכל ובכל מקום, כולל מסעדות, אירועים, בתי מלון ועוד.
11. נטלי שמש – דיאטנית קלינית (דף הפייסבוק של נטלי)
אין שיטת הרזיה קסומה שמתאימה לכולן – צריך להתאים את זה באופן אישי לאדם, להרגלים, להעדפות ולמצב הבריאותי. חשוב גם ללמוד להקשיב לתחושות רעב ושובע ולטריגרים לאכילה וכך ללמוד איך לשנות צורת חשיבה כדי באמת להצליח בתהליך. מבחינת התזונה עצמה כדאי לבחור דיאטה שהיא לא קיצונית, בלי הבטחות לירידה דרסטית במשקל, בלי רשימת הגבלות אינסופית. לפי דפוס המזון המומלץ ביותר בשנים האחרונות – הדיאטה הים תיכונית – תפריט שמבוסס יותר על מזון מלא מן הצומח כמו ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות ושמן זית יכול לתרום גם לירידה במשקל וגם לשיפור הבריאות. רצוי כמובן לשמור גם על אורח חיים פעיל.
12. אושרת לוי – מומחית הרזיה (דף הפייסבוק של אושרת)
אין מטה קסמים בתהליך של ירידה במשקל, אך אם יש נכונות, התמדה ורצון – השמים הם הגבול. הדיאטה הטובה ביותר היא בשיטה של צמצום כמויות, אכילה סדירה כל 3 שעות, הרבה שתייה של מים, פעילות גופנית לפחות 3 פעמים בשבוע וארוחת שמחה אחת לנשמה. אורך החיים הזה מביא לירידה במשקל ויותר חשוב – שמירה על המשקל.
שיטות הרזיה – סיכום ומסקנות
אם ננסה לסכם את תשובותיהן של מומחיות התזונה וההרזיה שהשתתפו בכתבה נראה שרובן ככולן שמות את הדגש על כך שהרזיה היא תהליך מתמשך שדורש התמדה, השקעה וכוח רצון.
עוד עולה כי אין שיטת הרזיה אחת מומלצת. שיטת הרזיה היא עניין פרטני ולכל אדם מתאימה שיטה קצת שונה.
חלק מהמשתתפות הדגישו כי בעיית עודף משקל עשויה במקרים רבים לנבוע כתוצאה מקשיים רגשיים ולא בהכרח קשורה לתפריט האכילה עצמו.
מהתשובות שקיבלנו הולכת ומתבהרת התמונה בנוגע לדיאטות ושיטות הרזיה למיניהן ונראה שבכדי להשיג ירידה משמעותית במשקל ולהצליח לשמור עליה לאורך זמן נצטרך לבצע מספר שינויים (פיזיים ותפיסתיים) הן באופן המחשבה שלנו לגבי אוכל, הן בתפריט האכילה עצמו והן באורח החיים שלנו.
דיאט מאסטר – פלטפורמה מקוונת ובה מדריכים מקיפים בנושאי דיאטה ותזונה נכונה, מידע על מזון בריא וסגולותיו.
התכנים באתר דיאט מאסטר מבוססים על מקורות מידע מהימנים, כגון אתרי דיאטניות מובילות, קופות החולים ואתרים נוספים בתחום. חלק מהתכנים באתר עברו בקרה של דיאטניות ו/או נכתבו על ידי אנשי מקצוע.