דיאטה קטוגנית, שיטה שידועה גם כ"דיאטת קיטו", דוגלת באימוץ תזונה עתירת חלבון ושומן ודלת או נטולת פחמימות.
למרות שהשיטה פותחה במקור כטיפול למחלת האפילפסיה וליתר כולסטרול, היא נחשבת לאחת מהשיטות הנפוצות כיום לצורך הרזיה ושמירה על משקל תקין.
אז מה זה דיאטה קטוגנית? מה מותר לאכול בדיאטת קיטו? ומהם יתרונות וחסרונות הדיאטה הקטוגנית?
במדריך הבא נצלול הישר לעובי הקורה וננסה להבין את המעלות וגורמי המשיכה של התזונה הקטוגנית, וגם מהן החסרונות האפשריים שלה.
תוכן עניינים:
המידע השלם על דיאטת קיטו
מהי הדיאטה הקטוגנית? | על קצה המזלג |
---|---|
עקרונות השיטה | צריכת חלבון ושומן על חשבון פחמימות לעידוד תהליך הקטוזיס |
תוך כמה זמן רואים תוצאות? | כבר במהלך החודש הראשון, אבל קצב הירידה הוא אינדיבידואלי |
למי זה מתאים? | חולי אפילפסיה, יתר כולסטרול ותסמונות נוספות, וגם למי שרוצים להוריד במשקל |
האם דיאטת קיטו מסוכנת? | עשויות להופיע תופעות לוואי ולא מומלץ להקפיד על השיטה לטווח הארוך |
מהי דיאטה קטוגנית?
יש כל מיני סוגי דיאטה קטוגנית, אבל עקרונית מדובר בתזונה דלת פחמימות ועתירה בחלבון בשומנים, המהווה טיפול תזונתי-רפואי יעיל למחלת האפילפסיה, בייחוד בקרב ילדים.
התזונה הקטוגנית מבוססת על צריכה מוגברת של חלבונים ושומנים, תוך הימנעות כמעט מוחלטת מפחמימות וסוכרים. התפריט הקטוגני כולל 60% שומנים, 35% חלבונים ו-5% פחמימות בלבד.
השיטה מיועדת להכניס את הגוף למצב של קטוזיס, במהלכו מאגרי השומן בגוף מומרים לגופי קטון, המהווים חומרי דלק בתהליכי יצירת אנרגיה עבור מערכות הגוף.
לצורך אספקה שוטפת של חלבונים ושומנים, השיטה משתמשת בעיקר במזונות מן החי, וכוללת מרכיבים דוגמת בשר עוף, בקר והודו, ביצים, חמאה ושמנת.
מחקרים רבים הראו כי שיטת הרזיה זו עשויה להוביל לירידה במשקל ולשיפור בריאותי (מקור).
עקרונות הדיאטה הקטוגנית
העיקרון המרכזי העומד בבסיס התזונה הקטוגנית הינו החלפת הפחמימות בשומנים כ"חומרי דלק" לתהליכי המטבוליזם וכמקור עיקרי לתהליך הפקת האנרגיה בגוף.
תהליך חילוף חומרים המתבסס על ניצול מאגרי שומן כמקור מרכזי לאנרגיה מביא להיווצרות גופי קטון (קטונים) במחזור הדם, שמנוצלים על ידי תאי הגוף לצורך הפקת אנרגיה הדרושה לתפקודו השוטף.
מאחר ומדובר בתזונה בלתי מאוזנת אשר איננה כוללת את ריכוז הוויטמינים והמינרלים הנדרשים לתפריט תזונתי יומי, מומלץ לצרוך תוספי תזונה דוגמת מולטי-ויטמין למניעת חסרים תזונתיים.
למי מתאימה דיאטה קטוגנית?
הדיאטה הקטוגנית מתאימה עבור הסובלים ממחלות פרכוסיות ותסמונות אפילפטיות העמידות לטיפול תרופתי כנגד פרכוסים.
דוגמאות לתסמונות שניתן לטפל באמצעות דיאטה קטוגנית הן: Infantile Spasms, Lenox-Gastaut Syndrome, Doose Syndrome ו- GLUT-1 deficiency Dyndrome.
דיאטה קטוגנית לאפילפסיה נחשבת לטיפול יעיל במחלה, שכן רמת קטונים גבוהה בגוף עשויה לאפשר שליטה בתכיפות, תדירות וחומרת ההתקפים האפילפטיים, ואפילו להפסקת המוחלטת.
בנוסף, הדיאטה הקטוגנית מסייעת בתהליכי הרזיה והפחתת משקל הגוף, אם כי מומלץ שלא לבצע אותה לתקופה ארוכה בשל המחסור ברכיבי תזונה החיוניים לתפקוד התקין של מערכות הגוף.
תזונה קטוגנית מתאימה עבור כל הגילאים, כולל תינוקות, ילדים ומבוגרים, ואף ניתנת ליישום בקרב חולים המחוברים לצינור הזנה.
איך מתחילים דיאטה קטוגנית?
מעבר לדיאטה קטוגנית מצריכה הערכה רפואית וייעוץ מקדים עם אנשי מקצוע רלוונטיים (נוירולוג, דיאטן, רופא משפחה ואחיות).
תחילה, מבצעים צום של 12-48 שעות, שלאחריו מתחילים בצריכת קלוריות הדרגתית. ביום הראשון, מקפידים על תפריט קטוגני למתחילים שיכיל כשליש מהצריכה הקלורית היומית הנדרשת.
ביום השני מעלים לכשני שליש מהתזונה הנדרשת, וביום השלישי צורכים תפריט דיאטה קטוגנית מלא הכולל את מלוא הקלוריות הנדרשות.
הטיפול באמצעות תזונה קטוגנית אורך לרוב שנתיים עד שלוש, כאשר יש להקפיד תקופת ניסיון של כשלושה חודשים לפחות, בתומה בוחנים את יעילות הטיפול.
בשנה הראשונה מרגע התחלת הדיאטה, יש להקפיד על מעקב רפואי ותזונתי סדיר בתדירות של אחת לשלושה חודשים, כולל בדיקות סדירות למדידת רמת הקטונים בשתן באמצעות מקלונים ייעודיים.
תפריט מומלץ לדיאטה קטוגנית
תפריט לתזונה הקטוגנית מורכב ברובו משומנים וחלבונים, ללא פחמימות או עם פחמימות מועטות בלבד. על כן, תזונה זו איננה כוללת מאכלים עתירי פחמימות דוגמת פירות, לחמים, פסטות וסוכר.
על חשבון הפחמימות והסוכרים, מגדילים משמעותית את צריכת השומנים והחלבונים הן ממזונות מן החי (ביצים, גבינות שמנות, חמאה, שמנת, בשר עוף, בקר והודו, סלמון, טונה ודגים אחרים) והן ממזונות מן הצומח (אבוקדו, זיתים).
תפריט יומי לדיאטה קטוגנית כולל שלושה עד ארבעה ארוחות הזהות בהרכבן התזונתי, מתוך מאגר מתכונים המותאמים אישית עבור כל מטופל. ניתן לאכול את אותה הארוחה כמה פעמים ביום, אך מסיבות פסיכולוגיות הקשורות ליכולת ההתמדה בדיאטה רצוי להקפיד על גיוון.
חשוב לשמור על מרווחי זמן אחידים בין ארוחה לארוחה, ולהקפיד לאכול את כולה. אין לאכול בין הארוחות או להקצות מזון אשר לא נאכל בארוחה אחת עבור ארוחה אחרת. בדיקת השתן למדידת רמת הקטונים צריכה להתבצע לפחות פעם אחת ביום, רצוי בשעות הבוקר.
יש לשתות כמות נוזלים השווה לכמות הקלוריות בתפריט היומי, כאשר השתייה המותרת הינה מים, סודה ושתייה דיאטטית נטולת קפאין (ללא מיצי דאייט למיניהם). ניתן ואף מומלץ להשתמש בתבלינים דוגמת מלח, פלפל, פפריקה, כמון, אבקת שום, חרדל וחומץ.
מה לאכול וממה להימנע במסגרת דיאטת קיטו?
מאכלים מומלצים | מאכלים שעדיף להימנע מהם |
---|---|
בשרים - בשר אדום, סטייקים, נקניק, עוף וכדומה | מאכלים עתירי סוכר - מיצים, סודה, גלידות, עוגה, ממתקים |
דגים שומניים כמו סלמון, טונה ומקרל | מאכלי חיטה - אורז, פסטה, דגני בוקר |
ביצים | פירות - להשתדל להימנע מכל סוגי הפירות, פרט למנות קטנות של תותים או אוכמניות |
מוצרי חלב - חמאה ושמנת, צ'דר, מוצרלה, גבינת עיזים, גבינה כחולה | קטניות - שעועית, עדשים וכדומה |
אגוזים, זרעים ושקדים – מכל הסוגים | ירקות שורש כמו תפוחי אדמה, גזר וכדומה |
אבוקדו וקוקוס | משקאות אלכוהוליים - בגלל כמות הפחמימות שהם מכילים |
ירקות דלי פחמימות - עגבניות, בצלים, מלפפונים, פלפל וכדומה. | מזונות מעובדים וארוזים למיניהם |
דיאטה קטוגנית – יתרונות וחסרונות
יתרונות בריאותיים של הדיאטה
◄ עוזרת להפחית גורמי סיכון להתקף לב כגון אחוז שומן בגוף, רמות סוכר בדם, לחץ דם וכולסטרול.
◄ עשויה לסייע ללהתמודדות עם מחלות כגון: אלצהיימר, סוכרת, סרטן, פרקינסון ואפילפסיה.
◄ מפחיתה את רמת האינסולין והסוכר בגוף ועשויה לסייע בהעלמת אקנה ופצעונים.
◄ נחשבת לשיטה יעילה לתהליכי הרזיה והורדה במשקל
תופעות לוואי של דיאטה קטוגנית
הדיאטה הקטוגנית עשויה להיות כרוכה בתופעות לוואי שונות.
תופעות הלוואי קצרות הטווח יופיעו עד כחודש מרגע תחילת הדיאטה, וכוללות התייבשות (דהידרציה), הפרעות במערכת העיכול (דוגמת שלשולים, הקאות, בחילות ועצירות), ירידה חדה ברמות הגלוקוז בדם (היפוגליקמיה) ועוד.
תופעות הלוואי ארוכות הטווח יופיעו לפחות כחודש לאחר התחלת הדיאטה, וכוללות ירידה בצפיפות העצם, עליה ברמת השומנים, הטריגליצרידים והכולסטרול בדם, נטייה מוגברת לפיתוח אבנים בדרכי השתן ועוד.
הימשכות של קטוזיס לפרק זמן שמעבר לנדרש עשויה להביא לניצול מאגרי חלבון ולפגיעה ברקמות שריר. לפיכך, הקפדה על תזונה קטוגנית לטווח ארוך מצריכה אספקה מתמדת ורציפה של שומנים.
כמה יורדים בדיאטה קטוגנית?
קשה לענות על השאלה הזאת בגלל שהיא אינדיבידואלית מאוד.
הצלחת הדיאטה תלויה בכל מיני נסיבות ומאפיינים אישיים, כמו למשל עד כמה באמת מקפידים על הדיאטה, מהו המשקל ההתחלתי והמצב הבריאותי של האדם, ואפילו מהו המגדר והגיל שלו או שלה.
אבל עקרונית, מחקרים ועדויות של אנשים מעידים על כך שמדובר בשיטה יעילה לירידה במשקל, יותר מדיאטות דלות שומן.
דיאטה קטוגנית לצמחונים וטבעונים
תזונת קיטו כבשה בסערה את עולם הדיאטה והבריאות, ולא פוסחת גם על מי שמקפידים על תזונה צמחונית או טבעונית.
אפשר להקפיד על דיאטה קטוגנית צמחונית ואפילו דיאטה קטוגנית טבעונית, אם כי מדובר באתגר לא קטן לאור ההסתמכות של השיטה על חלבונים מן החי והיעדר הפחמימות מהתפריט הקטוגני.
חלבון מן הצומח כמו זה שמצוי בקטניות וסויה יכול להיות ממלא ואיכותי לא פחות מחלבון מן החי, אבל הוא מכיל בתוכו גם פחמימות.
המשמעות היא שצמחונים וטבעונים שרוצים לאמץ את השיטה הקטגונית יצטרכו להשלים עם זה שהתזונה שלהם תהיה דלת פחמימות, ולא נטולת פחמימות.
מכאן שתהליך הקטוזיס יהיה יותר איטי, ולכן גם קצב הירידה במשקל יואט. עם זאת, בהחלט ניתן להגיע לתוצאות טובות גם בדרך הזו.
לקריאה נוספת:
https://www.dietdoctor.com/low-carb/keto
https://www.healthline.com/nutrition/ketogenic-diet-101