יש הרבה מאוד סיבות לשתות קפה: קודם כל, הוא טעים (ובמיוחד כשהוא איכותי). סיבה שנייה היא שהקפאין מעורר אותנו ומאפשר לנו לתפקד גם כשאנחנו עייפים.
עוד סיבה היא ההפוגה שמעניקה הכנת הקפה ובפרט במהלך יום העבודה. בנוסף יש בפולי הקפה נוגדי חמצון שמועילים מאוד לגוף, ויש אפילו מחקר שמצא כי צריכת כמות סבירה של קפה מדי יום מפחיתה ב-20% את הסיכון להפרעות בקצב הלב.
אם כל היתרונות הנ"ל עדיין לא יצרו לקפה תדמית חיובית, הנה עוד נתון מעניין: המשקה שהמין האנושי גילה כבר לפני מאות שנים עשוי לסייע גם לירידה במשקל.
חומצה כלורוגנית – נעים להכיר
ה"סוד" של היכולת של קפה לסייע לדיאטה נמצא באחד המרכיבים הפחות מוכרים שלו – החומצה הכלורוגנית. פולי קפה מכילים חומצות אורגניות שנכללות תחת השם חומצה כלורוגנית.
חומצות אלה מייצרות בפה את תחושת העפיצות האהובה אחרי לגימת קפה (בדומה לזו שנוצרת אחרי שתיית יין אדום), אבל יש להן עוד תועלת משמעותית: הן מצליחות להפחית את כמויות הסוכר הנספגות בגוף, ובכך עוזרות בשמירה על המשקל ואף תומכות בתהליכי הרזיה.
חילוף חומרים משופר
הקפאין שבקפה תורם לשריפת שומן בגוף ומאיץ את חילוף החומרים. זוהי כמובן השפעה חיובית נוספת על תהליכי הרזיה. אגב, יש הבדל בכמות הקפאין בסוגים שונים של פולי קפה. בפולים מזן רובוסטה שיעור הקפאין הוא 1.8% עד 4%, ואילו בפולים מזן ערביקה הכמות צנועה יותר – בין אחוז לאחוז וחצי. בהתאם מומלץ למי שאוהבים את הקפה חזק יותר, וכנראה גם תורם יותר לדיאטה, להעדיף את הערביקה.
תרומה לתחושת השובע
השפעה נוספת של קפה על ירידה במשקל היא באמצעות יצירת תחושת שובע. באופן עקרוני מומלץ להרבות בשתיית נוזלים (לא ממותקים) כחלק מכל תזונה ובוודאי שבמהלך דיאטה – ומבחינה זו שתייה של 2 עד 4 כוסות קפה ביום מהווה מרכיב חיובי בתפריט, ובפרט כשהיא מחליפה אכילת חטיפים או מאכלים אחרים שמחבלים בדיאטה.
בהקשר זה כדאי להדגיש כי השילוב קפה ומאפה אמנם מייצר חוויה קולינרית מוצלחת, וגם במסגרת דיאטה אפשר כמובן לפרגן מפעם לפעם מתוקים ומאפים – אבל לא כדאי לאכול עוגיות עם כל כוס קפה.
איך אתם שותים את הקפה שלכם?
לקפה עצמו אין כמעט קלוריות. יחד עם זאת אם מוסיפים לו חלב ו/או סוכר, הוא כבר עלול לפגוע בדיאטה. בהתאם מומלץ להשתדל לצמצם ככל שניתן את כמויות הסוכר ואפילו לוותר עליו כליל במידת האפשר. באופן דומה קפה ללא חלב עדיף מבחינת מאזן הקלוריות בגוף על קפה עם חלב, ואם כבר מרגישים צורך בחלב אפשר להשתמש למשל בחלב סויה במתיקות מופחתת שיש בו בסך הכל 39 קלוריות ל-100 מיליליטר.
עוד כדאי לזכור שבלוטות הטעם שלנו אוהבות טעמים מוכרים אבל יודעות גם להסתגל לטעמים חדשים וליהנות מהם – והכלל הזה נכון גם לגבי קפה (בדרך כלל אחרי 5-10 פעמים שבהם תכינו קפה בהתאם להמלצות הנ"ל, בלוטות הטעם יתרגלו ואתם תוכלו ליהנות גם ממשקה משובח וגם מירידה במשקל).
*** המאמר נכתב בשיתוף בורשטיין קפה – חנות קפה אונליין מהמובילות בישראל.