מהו צמח הקונג'אק?
צמח הקונג'אק
הקונג'אק (Konjac) הינו צמח מרפא עמילני עתיר סיבים תזונתיים ודל קלוריות, המצוי במערב אסיה, באזורים המאופיינים באקלים סאב-טרופי חם או טרופי לחלוטין. השימוש בצמח הקונג'אק לצרכי בריאות, רפואה ותזונה נפוץ מזה אלפי שנים במדינות אסיה, ובייחוד ביפן, אינדונזיה וסין.
הקונג'אק טומן בחובו יתרונות בריאותיים רבים, ולכן מהווה חומר גלם אידאלי עבור הכנת מזונות בריאותיים ותכשירים רפואיים שונים. בעולם המערבי, ובכלל זה בישראל, נעשה שימוש בצמח הקונג'אק לצורך הקלה על תהליכי הרזיה והורדה במשקל, הפחתת רמות כולסטרול, ייצוב רמות סוכר בדם וכן להכנת מאכלים תחליפיים המתאימים לתזונה טבעונית או צמחונית.
מהן הסיבות לצריכת קונג'אק?
הסיבים התזונתיים המצויים בשפע בשורש צמח הקונג'אק מסייעים לשיפור, הסדרת והמרצת פעילות המעיים ומערכת העיכול כולה, בין היתר בשל הגדלת נפח הצואה. תכונה זו הופכת את סיב הקונג'אק למתאים במיוחד עבור אנשים הסובלים מעצירויות.
בנוסף, צריכת סיבי קונג'אק מומלצת עבור אנשים הסובלים מעודף כולסטרול בדם או סכרת, שכן הסיבים התזונתיים שבו מסייעים לספיחת הכולסטרול ומניעת ספיגתו דרך מערכת העיכול, וכן להאטה משמעותית בקצב ספיגת הגלוקוז למחזור הדם לאחר צריכת המזון.
היכולת של סיבי הקונג'אק לאזן את רמות הסוכר והשומן בדם תורמת לשמירה והגנה על הלבלב, וכן לשיפור מצב הרוח הכללי. שילבו סיבי קונג'אק בתזונה היומיומית לצד כל מזון שהוא למעשה מוריד את הערך הגליקמי שלו. הדבר יעיל בייחוד להאטת ספיגת הקלוריות ממזונות עתירי פחמימות.
סיבי קונג'אק מתאימים גם עבור אנשים הסובלים ממשקל עודף והשמנת יתר, בשל יכולתו לסייע להפחתה במשקל הגוף. מחקר עדכני מאוניברסיטת Rush שבארה"ב מצא כי צריכה סדירה וקבועה של קונג'אק עשויה לתרום לירידה במשקל, תוך בקרה, איזון וייצוב רמות השומנים, הסוכר והכולסטרול בדם.
צריכת סיבי קונג'אק מעכבת את מועד ריקון הקיבה ומביאה לתחושת שובע ומלאות, באופן המפחית הסיכוי להשמנת יתר עקב הצורך לאכול מעבר לכמות המזון הנדרשת לגוף.
כיצד מסייע צמח הקונג'אק להרזיה?
יכולתו של צמח הקונג'אק להאיץ, לזרז ולקדם תהליכי הרזיה והורדה במשקל הגוף טמונה בהרכבו, הכולל כאמור ריכוז גבוה במיוחד של סיבים תזונתיים מסיסים במים. הסיבים הספציפיים הייחודיים של שורש הקונג'אק הינם בעלי הקיבולת הגבוהה ביותר מבין שאר הסיבים המסיסים במים.
סיבי הקונג'אק הינם בעלי פוטנציאל התרחבות של עד פי 17 מגודלם כאשר מצויים בסביבה מימית, כמו זו הקיימת בקיבה ובמערכת העיכול בגוף האדם. במהלך עיכול הקונג'אק, הסיבים מתנפחים ותופסים מקום רב בקיבה, באופן הגורם להפחתת אותות הרעב הפיזיולוגיים במוח. התוצאה היא הפחתת תחושת רעב, דיכוי התיאבון, והקניית תחושת שובע לזמן ממושך יחסית.
סיבי קונג'אק סופחים וסופגים שומנים, ובכך מונעים את הצטברותם בגוף. כתוצאה מכך, כמות מועטה יותר של קלוריות נספגת בגוף בתהליך העיכול. הצמח מכיל גם רכיבים משתנים, המביאים לסילוק עודפי נוזלים מהגוף. מחקרים מהעת האחרונה מצאו כי אנשים הצורכים סיבי קונג'אק על בסיס קבוע נהנים מירידה ניכרת ומשמעותית במשקל והרזיה מהירה יותר, ביחס לאנשים אשר אינם משתמשים בצמח.
מהם יתרונות צמח הקונג'אק?
יתרונותיו המרכזיים של צמח הקונג'אק הינם היותו עשיר בסיבים תזונתיים במים מחד, ומאידך אינו מכיל קלוריות. כלומר, פעילות צמח הקונג'אק להרזיה הינה כפולה – מצד אחד הפחתת תחושת רעב והגברת תחושת השובע, ומצד שני הורדת כמות הקלוריות והאינדקס הגליקמי של המזון שנצרך ומתעכל בגוף. צריכת קונג'אק הינה דרך טבעית ובטוחה להורדה במשקל, הסדרת פעילות העיכול ואיזון רמות סוכר ושומנים בדם.
הצמח כשר למהדרין, ולכן מתאים עבור שומרי מסורת, וכן עבור טבעונים וצמחונים המבקשים לגוון ולשפר את תזונתם היומיומית. צמח הקונג'אק נטול טעם וריח, ולכן מתאים לשימוש ורסטילי במטבח. יתרון נוסף טמון במחירו הזול יחסית של הצמח.
מהם תופעות הלוואי של קונג'אק?
השימוש בסיבי קונג'אק עשוי להביא לתופעות לוואי, אם כי מדובר במקרים חריגים ונדירים במיוחד, שלרוב נגרמים בשל צריכה בלתי מבוקרת ולא תקינה של הצמח. תופעת לוואי שלילית אפשרית כתוצאה משימוש בסיבי קונג'אק הינה התייבשות או עצירות, בשל יכולתו המוגברת של הצמח לספוח מים.
עם זאת, סיכון זה ניתן לצמצם למינימום על ידי שתיית כמות מספקת של מים תוך כדי ולאחר צריכת הצמח. בנוסף, בעת צריכה מוגברת של סיבי קונג'אק עלול לגרום לתחושת חוסר נוחות ושינויים ביציאות, אם כי לרוב מדובר בתקופת ההסתגלות הראשונית לסיבי הצמח.
סיכון נוסף הטמון בצריכת קונג'אק הינו חסימת דרכי הנשימה בשל התרחבות והתנפחות מוקדמת של סיבי הקונג'אק בוושט. מדובר בתופעה העשויה להביא להשלכות בריאותיות חמורות, ואף למוות. בין השנים 1995-2008 נרשמו שבעה מקרי חנק של אנשים שצרכו מוצרים עתירי סיבי קונג'אק.
חשוב להבהיר כי שימוש נכון ובטוח בצמח הקונג'אק, הכולל צריכת כמויות קטנות ומבוקרות של סיבי קונג'אק, כרוכה בסיכויים אפסיים להתנפחות מוקדמת וחנק. הסכנה קיימת במקרים של צריכת כמויות גדולות באופן מוגזם של מוצרי הקונג'אק, ובייחוד כאשר מדובר בצריכה של ילדים, תינוקות ופעוטות.
מהו קונג'אק גלוקומנאן?
בתעשיית ההרזיה, משתמשים בצמח הקונג'אק לצורך הפקת סיב תזונתי ייחודי הקרוי "גלוקומנאן (Glucomannan). סיב הקונג'אק גלוקומנאן מצוי במגוון רחב של תכשירי דיאטה והרזיה, אשר מיועדים להשריית תחושת שובע ממושכת. תכשירי הגלוקומנאן באים בצורות מגוונות, דוגמת קפסולות, טבליות, אבקות ואף מזונות שונים, כאשר אופן השימוש משתנה בהתאם.
קפסולות או טבליות קונג'אק יש ליטול במינון של 1-3 יחידות כחצי שעה בטרם הארוחות, תוך שתיית כוס מים אחת לפחות. כאשר מדובר באבקת קונג'אק, יש לערבב כפית אחת בכוס מים גדולה, להמתין כשתי דקות ואז לשתות כחצי שעה לפני הארוחות. את אבקת הקונג'אק גלוקומנאן ניתן להוסיף למזונות, מאכלים ותבשילים שונים. בנוסף, קיימים חטיפים, ג'לי, קמח, תחליפי ג'לטין אטריות ואף שלגונים המכילים את סיבי הצמח.
מחקרים, תגובות וחוות דעת מקצועיות על צמח הקונג'אק
עד לא מזמן, לא בוצעו מחקרים נרחבים אודות יתרונות, תכונות ופעילות צמח הקונג'אק. לאחרונה, עם הגברת המודעות לבריאות והטרנד ה"ירוק", בוצעו מחקרים קליניים לגבי הצמח, אשר איששו את יכולת סיבי הקונג'אק לסייע להרזיה, הורדת רמות קולסטרול וליפופרוטאינים בצפיפות נמוכה (LDL), מבלי להשפיע לרעה על לחץ הדם.
המחקרים אישרו גם את השפעתו החיובית של הצמח על פעילות מעיים והסדרת יציאות, במיוחד במקרים של חולים הסובלים מעצירויות תכופות וכרוניות. המחקרים המדעיים והרפואיים הראו כי צריכת סיבי קונג'אק מגבירה את תנועת המעיים, באופן המפחיתה עצירות, שלשול או גזים ומגבירה את תכיפות ותדירות היציאות.
מחקרים אחרים הצביעו כי ביכולתו של צמח הקונג'אק לסייע בשמירת רמות סוכר מאוזנות ואופטימליות, מה שעשוי להפוך אותו לאידאלי עבור חולי סכרת מסוג 2. מחקרים נוספים הראו כי הצמח עשוי להועיל גם בהגנה מפני התפתחות סוגי סרטן מסוימים. לדוגמא, על ידי האצת התפתוות חיידקים טובים מסוג מסוים, הקונג'אק עשוי להוריד את הסיכון להצטברות חלבוני ניטרוזאמינים פרו-סרטניים, הקשורים להתפתחות סרטן הכבד. מחקרים העלו בנוסף כי צריכת סיבי קונג'אק תורמת לעידוד צמיחת אוכלוסיית חיידקים "טובים" במעיים, מסוג ביפידובקטריום.
בכל הנוגע להרזיה, מחקרים שעסקו בהשפעת צריכת סיבי קונג'אק במהלך דיאטה הכוללת תזונה מאוזנת ופעילות גופנית מתאימה מזרזת את תהליך ההורדה במשקל והפחתת השומן העודף. בניסוי שנערך בשמונה שבועות על אוכלוסיית נשים הסובלת מעודף משקל של יותר מ-20% ממשקל גופן האידאלי, נמצא כי הצמח אכן יעיל להרזיה.
מחיר קונג'אק – כמה עולים מוצרי הרזיה אשר מבוססים על סיבי קונג'אק?
מחיר התכשירים והמזונות השונים המכילים סיבי קונג'אק משתנה בהתאם לסוג המוצר, המותג והמינון. מחיר כמוסות קונג'אק (כמו קונג'אק שובע, קונג'אק סלים, קונג'אק פלוס ואחרים), טבליות, גלולות או קפסולות הבאות בחפיסות המכילות 60-90 יחידות במינון של 600 מ"ג לכדור, ינוע בין 100 ש"ח ל-400 שקלים.
מחיר אבקות קונג'אק הבאות לרוב באריזות במשקל של 200-300 גרם, נע בין 100 ל-250 שקלים. ככלל, צמח הקונג'אק אינו נחשב ליקר במיוחד, וצריכתו ממוצרי מזון זולה יחסית. לדוגמא, מחירן של אטריות קונג'אק נע בין 4 ל-5 שקלים בלבד ל-100 גרם.
לסיכום, צריכת סיבי שורש הקונג'אק באופן מבוקר, קבוע ומסודר מהווה דרך טבעית לשיפור בריאות הגוף. הוספת מזונות המכילים קונג'אק לתזונה היומיומית הרגילה, ו/או שימוש בתכשירים המכילים את הצמח, עשויה לתרום לזירוז תהליכי הרזיה והפחתת שומן עודף, תוך ויסות, איזון וייצוב רמות הסוכרים והשומנים במחזור הדם. את הקונג'אק ניתן לצרוך בטבליות, גלולות וקפסולות, כמו גם באבקות שניתן להוסיף לתבשילים ומאכלים שונים.
למידע נוסף אודות קונג'אק להרזיה – צפו בקטע הוידאו הבא:
הבהרה: פורטל דיאט מאסטר אינו מוכר ואיננו אחראי על מכירת המוצר. הפורטל מציע סיקור אודות המוצר בלבד.