תאריך עדכון אחרון:
מתוך מגוון הירקות המזינים בהם אנו משתמשים בתהליך הרזיה, ניתן למצוא מעטים אשר מחזיקים בערכים תזונתיים איכותיים כמו הקולורבי. אם כך, מהו קולורבי אותו משבחים המומחים, ולמה כל כך חשוב לשלב אותו בתזונה בעת דיאטות?
קולורבי, או בשמו העברי "כרוב הקלח" הוא ירק ממשפחת המצליבים, מקורו באירופה הקרה והוא קיים בעולמנו החל מהמאה הראשונה לספירה. לקולורבי, למרות הפופולריות הנמוכה שלו, יתרונות רבים והוא מסיע ביצירת חילוף חומרים מהיר. על כן, הוא ירק מומלץ על ידי אנשי מקצוע רבים ליצירת איזון תזונתי.
בני המשפחה האחרים של הקולורבי (הכרוב, הכרובית והברוקולי), אמנם זוכים ליחסי ציבור חיוביים לעומתו, אולם, לקולורבי כמה יתרונות משמעותיים הטמונים בערכיו התזונתיים הייחודיים.
אז האם הקולורבי בריא לאכילה? האם מומלץ לשלב קולורבי בדיאטה שלכם? והאם ניתן לשלב אותו גם אצל תינוקות ונשים בהריון? כל התשובות לפניכם…
קולרבי – יתרונות בריאותיים, סגולות וערכים תזונתיים
תוכן עניינים:
אכילת קולורבי מסייעת לגוף להתמודד עם מחלות
לא ניתן להתעלם מהשאלה החוזרת – כמה קלוריות יש בקולורבי? מדובר בירק דל קלוריות באופן יחסי, כאשר בקולורבי בינוני אחד יש 73 קלוריות. לכן, דיאטנים רבים ממליצים לצרוך מנת קולורבי לפחות פעם אחת בשבוע.
יחד עם זאת הקולורבי מגביר את קצב חילוף החומרים בגוף, בעיקר מפני שהירק מכיל 10 גרם סיבים תזונתיים, כמות מים גדולה במיוחד, ומגוון רחב של מלחים ומינרלים (כמו למשל ויטמין C בכמויות גבוהות) חיוניים לגוף. בזכות ההרכב הכימי של הירק, הוא מתעכל במהירות, מעודד תחושת שובע ומזרז תהליכי עיכול. אכילת קולורבי לירידה במשקל אם כך, היא בהחלט פעולה פשוטה בעל השפעה על הדיאטה שלכם.
מעבר ליתרונות התזונתיים, שילוב קולורבי במאכלים שונים, הן בצורתו המקורית והן לאחר בישול, מסייע לשיפור תפקודי הגוף והתמודדות מול מחלות מסכנות חיים.
מחקרים מצאו קשר ישיר בין קולורבי וסכרת, והוכח כי שילוב קבוע של הירק בתזונה של החולים מאזן את רמות הסוכר בדם. הסיבים התזונתיים מתפזרים במערכת העיכול ומייצבים את מצב הסוכר בדם.
כמו כן, בקולורבי כמויות סולפורן (Sulphuran) ואינדול 3 (Indole 3 Carbinol) גבוהות. השילוב בין שני החומרים הוכח כמעכב התפתחות של תאים סרטניים בגוף ולכן מסייע בהתמודדות מול סרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן שלפוחית השתן, סרטן הקיבה וסרטן הערמונית.
ואם כל זה לא שכנע אתכם לשלב קולורבי בתפריט השבועי, החוקרים מצאו כי אכילת קולורבי להורדת לחץ דם גם היא אפקטיבית בהחלט. רמות האשלגן (938 מ"ג בקולורבי בינוני) המצויות בירק מסייעות להורדת לחץ הדם ולאיזונו.
שילוב קולורבי כדרך קבע כחלק ממזונות בדיאטה בהחלט יכול לתרום הן לירידה במשקל והן לשמירה על נפש בריאה בגוף בריא מאוד.
שומרים על אורח חיים בריא ומאוזן
לצד הגנה על הגוף מפני מחלות, יתרונות בריאותיים של קולורבי באים לידי ביטוי גם בשימור יום יומי של פעילות הגוף. הקולורבי מכיל מינרלים רבים, ובניהם ניתן למצוא:
- מינרלים מקבוצה B- B6,B2,B1, וחומצה פולית.
- ברזל (בכמות של 3% מהצריכה היומית למבוגר).
- ויטמין C (במות של 139% מהצריכה היומית למבוגר).
- אשלגן (245 גרם לכוס וחצי קולורבי).
- סידן (24 מ"ג ביחידה בינונית).
- מגנזיום.
השילוב שבין החומרים הללו עוזר לגוף לשמור על תפקוד נכון. כחלק מההשפעה העור והשיער מקבלים את ההזנה הראויה, מערכת העצבים חסינה יותר למחלות, והעצמות מקבלות את הכמות הנדרשת של סידן וכך הופכות חזקות ויציבות יותר.
הספיגה המהירה מבטיחה הימצאות של חומרים נוגדי חמצון במחזור הדם במהירות, וכך גם מערכת כלי הדם מצליחה לשמור על רמות חמצן גבוהות בתאים בגוף.
כל הסגולות של קולורבי באות לידי ביטוי באופן מהיר, ובין עם מדובר בקולורבי חי למבושל, הגוף סופח חומרים חיוניים לתפקודו. הקולורבי סופח טעמים בצורה מצוינת והוא אידיאלי לשילוב בתבשילים וסלטים שונים.
סגולות של קולורבי בהריון ולידה
דווקא במהלך הריון, כאשר הגוף חווה חשקים ורצונות עזים למאכלים שונים, חשוב מאוד לשמור על תזונה מאוזנת ובריאה לטובת האם והתינוק. שילוב של מאכלים עתירי סיבים ויטמינים ומינרלים הוא חיוני על מנת להתמודד עם בעיות נפוצות בהריון כמו עצירות.
לצד איזון מערכות הגוף האם צריכה לשמור גם על משקל גוף תקין ולהבטיח שהיא עושה הכול על מנת להזין את התינוק בצורה הטובה ביותר עד ללידה ובשנים הראשונות לחיו של התינוק. אימהות רבות תוהות האם מותר לאכול קולורבי בהריון או הנקה?
בהקשר זה, הצריכה המומלצת של נשים בהריון לסידן היא כ-1000 מ"ג ליום. הסידן הוא מינרל חיוני ביותר בתקופת ההיריון לבניית העצמות בגוף העובר ולהפחתת הסיכוי לחלות ברעל הריון. פרט לאכילת מוצרי חלב, ניתן להזין את הגוף בסידן על ידי אכילת קולורבי דרך קבע (כזכור, בקולרבי בינוני 24 מ"ג סידן). במהלך ההנקה האם ממשיכה להזין את התינוק דרך קבע ולכן היא חייבת לדבוק בתזונה המאוזנת מתקופת ההיריון. הקולורבי והחומרים אותם הוא מכיל בהחלט יכולים לעזור לרך הנולד לפתח את מערכות גופו באופן אידיאלי ולהתמודד עם מחלות נישאות אשר הוא נחשף אליהן בימיו הראשונים בעולם.
לאחר תקופת ההנקה, כאשר התינוק מתחיל לאכול באופן עצמאי, הורים מעוניינים להמשיך ולהתוות את אותו אורח החיים הבריא לילדיהם.
האם כדאי לתת קולורבי לתינוקות אם כך? כל עוד לא מדובר בילד הסובל מרגישות כל שהיא, מומלץ לשלב את הקולורבי באופן הדרגתי בתזונה של הילד, לראות מה תגובת הגוף לירק ולהמשיך. מובן שאצל ילדים חשוב להגביל במינונים, בשל משקל גופם הקטן. לא רצוי לתת קולורבי שלם וניתן לחלק למנות קטנות יותר על מנת למנוע העמסת יתר של מינרלים וויטמינים לגופם הפעוט.
קולורבי – לא מה שחשבתם
התהילה לה זוכים ירקות מצליבים אחרים כמו ברוקולי או כרוב הפכה את הקולורבי לירק נשכח. אולי הוא לא הכי מגניב בחבורה, אבל יתרונות בריאותיים של קולורבי הם בעלי השפעות רחבות והוא בהחלט ירק מומלץ לכל אדם. ניתן לשלב קולורבי בסלטים קרים, במנות מבושלות או מטוגנות, בפשטידות ובמרקים.
לצד ארוחה חלבית, או בתוך תבשיל בשרי, מדובר בירק אשר סופח טעמים בצורה מעולה, מתערבב ומשתלב כמעט בכל צורה והוא נוח להכנה ולבישול. הקולורבי נמצא כיום כמעט בכל סופר והוא נגיש וקל מאוד לעבוד איתו במטבח.
המפרט התזונתי של הקולורבי הוא כה עשיר ומיוחד, ואין ירקות רבים המשתווים לו בסגולות אותן הוא מחזיק. ירק מלא במים, מופחת קלוריות, ועשיר בסיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, מינרלים וויטמינים, הוא חלום של כל אדם אשר מעוניין לשמור על גופו בריא וחיוני. המענה הנרחב למחלות ובעיות הופך את הברוקולי בשנים האחרונות לירק טרנדי, וניתן למצוא אותו במנות שונות ומגוונות- הן בביתם והן במקומות בילוי ומסעדות.
אם, אם אתם מעוניינים לעלות רמה בדיאטה שלכם, ולהוסיף מרכיב ייחודי, מרענן ובריא, להפוך את המזון שלכם למעניין הרבה יותר ולהקפיד על תזונה עשירה ומגוונת – קולורבי הוא הירק שלכם.
שלבו אותו בתפריט שלכם, בין פעמיים לשלוש פעמים בשבוע, ותתחילו להרגיש בהבדל באופן מיידי. רק שימו לב שאתם בוחרים קולורבי טרי, ושיהיה לבריאות.
דיאט מאסטר – פלטפורמה מקוונת ובה מדריכים מקיפים בנושאי דיאטה ותזונה נכונה, מידע על מזון בריא וסגולותיו.
התכנים באתר דיאט מאסטר מבוססים על מקורות מידע מהימנים, כגון אתרי דיאטניות מובילות, קופות החולים ואתרים נוספים בתחום. חלק מהתכנים באתר עברו בקרה של דיאטניות ו/או נכתבו על ידי אנשי מקצוע.