תאריך עדכון אחרון:
תוכן עניינים:
- 1 האם דילוג על ארוחת בוקר גורם לגוף שלכם נזק כלשהו? ספויילר: אתם הולכים להיות מאד מופתעים…
- 2 אז האם דילוג על ארוחת הבוקר באופן קבוע עלול לפגוע בבריאותנו?
- 3 ומה לגבי הסברה שאומרת שאכילת ארוחת בוקר מאיצה את קצב חילוף החומרים ושריפת הקלוריות של הגוף?
- 4 האם דילוג על ארוחת בוקר מוביל לעלייה במשקל?
- 5 שורה תחתונה: אין חובה לאכול ארוחת בוקר
האם דילוג על ארוחת בוקר גורם לגוף שלכם נזק כלשהו? ספויילר: אתם הולכים להיות מאד מופתעים…
'מיתוס ארוחת הבוקר' לפיו ארוחת בוקר היא הארוחה החשובה ביותר ביום הוא אחד המיתוסים השגורים ביותר בחברה המודרנית (ולא רק בתחום האוכל). המצב כיום הוא שארוחת הבוקר נתפסת כבריאה והחשובה ביותר מבין כל הארוחות שאנו אוכלים.
יתר על כן, קיימת סברה לפיה ארוחת הבוקר מסייעת לנו לרדת במשקל, ובמקרה בו אנו מדלגים עליה באופן קבוע קיים סיכון לעלייה במשקל. על פניו נדמה שמדובר בבעיה של ממש, משום שהנתונים מעידים כי למעלה מרבע מהישראלים מדלגים אל ארוחת הבוקר שלהם באופן קבוע, אך סדרה של מחקרים חדשים שבדקו את הנושא קוראת תיגר על הנחת היסוד שארוחת הבוקר היא ארוחה שאסור בשום פנים ואופן לדלג עליה.
אז האם דילוג על ארוחת הבוקר באופן קבוע עלול לפגוע בבריאותנו?
המחקרים בדקו את סוג הקשר בין אכילת ארוחת הבוקר לבין אנשים בריאים יותר מבחינה גופנית. במשך השנים היה ברור שיש קשר בין השניים, איך היה קשה לקבוע האם מדובר בקשר סיבתי (שאחד גורם לשני), ואם כן מה משפיע על מה?
במילים אחרות, האם אכילת ארוחת הבוקר היא זו שגורמת לשיפור בבריאותנו ובמצב הפיזי שלנו, או אולי דווקא מתרחש קשר הפוך ומי שאוכל ארוחת בוקר הוא מראש בן אדם שחי חיים בריאים יותר, מקפיד על אורח חיים בריא יותר ביחס לאנשים אחרים ומאמץ לעצמו מנהגים בריאים יותר בחיי היום יום. מכאן שלא ניתן לקבוע מיד שאכילת ארוחת בוקר על בסיס קבוע היא זו שמביאה לשיפור בבריאות ובמצב הגופני.
המחקרים החדשים מצאו כי אנשים שאוכלים ארוחת בוקר באופן קבוע הם גם אנשים ששומרים על תפריט תזונה מאוזן ובריא יותר. זאת ועוד, מהמחקרים עולה כי אנשים שמדלגים על ארוחת הבוקר הם מראש אנשים שמעשנים יותר, שותים יותר אלכוהול ומבצעים פחות פעילות גופנית מאחרים.
למעשה, מהמחקרים האחרונים בנושא עולה כי זה לא ממש משנה אם תאכלו ארוחת בוקר על בסיס קבוע בסדר היום שלכם או שתדלגו עליה.
ומה לגבי הסברה שאומרת שאכילת ארוחת בוקר מאיצה את קצב חילוף החומרים ושריפת הקלוריות של הגוף?
עוד מיתוס משני שקשור למיתוס המרכזי. גם פה אין הוכחה שאכילת ארוחת בוקר מאיצה את המטבוליזם שלנו. למעשה, קצב חילוף החומרים שלנו והקצב בו הגוף שלנו שורף קלוריות נקבע לפי כמות האוכל היומית הכוללת שאנו צורכים ואין חשיבות לזמני האכילה או לתדירות שלה. המחקרים קבעו חד משמעית שאין הבדל בקצב חילוף החומרים בקרב של אנשים שאוכלים ארוחת בוקר לכאלה שלא (כשכמויות האכילה שלהם פחות או יותר זהות כמובן).
האם דילוג על ארוחת בוקר מוביל לעלייה במשקל?
התשובה בקצרה: לא.
יש הטוענים שמי שמדלג על ארוחת בוקר, סופו להיות רעב יותר בארוחות הבאות של היום ולצרוך בהן כמות קלוריות כוללת גדולה יותר ממה שהיה צורך לו אכל ארוחת בוקר. על פניו זה נשמע הגיוני, אך בפועל אין לכך הוכחות מחקריות. האמת היא שיש אפילו מספר מחקרים שמראים שדילוג על ארוחת בוקר יגרום לנו לצרוך פחות קלוריות במהלך היום.
במחקרי אורך עדכניים שנמשכו 4 חודשים ובדקו את הנושא בהם ערכו השוואה בין נבדקים שאכלו ארוחת בוקר בקביעות או דילגו עליה לא נמצאו הבדלי משקל משמעותיים בין הקבוצות.
שורה תחתונה: אין חובה לאכול ארוחת בוקר
הממצאים מדברים בעד עצמם. אין שום דבר מיוחד בארוחת בוקר ולדילוג עליה אין השלכות חריגות או יוצאות דופן. אם אתם רעבים בבוקר – תאכלו משהו. אם לא – אל תאכלו.
מי ששומר על תפריט אכילה בריא ומאוזן אין זה משנה עבורו מתי במהלך היום יאכל ובאיזו תדירות.
'מיתוס ארוחת הבוקר' לא יעלם במהרה, אך לפחות אתם תדעו לא להילחץ גם אם פספסתם בטעות (או שלא בטעות) את ארוחת הבוקר.
דיאט מאסטר – פלטפורמה מקוונת ובה מדריכים מקיפים בנושאי דיאטה ותזונה נכונה, מידע על מזון בריא וסגולותיו.
התכנים באתר דיאט מאסטר מבוססים על מקורות מידע מהימנים, כגון אתרי דיאטניות מובילות, קופות החולים ואתרים נוספים בתחום. חלק מהתכנים באתר עברו בקרה של דיאטניות ו/או נכתבו על ידי אנשי מקצוע.