תאריך עדכון אחרון:
היא נחשבת לאחד הרטבים האהובים ביותר בקרב הקהל הישראלי, מכינים באמצעותה עוגיות, קהל הטבעוניים משתמש בה כתחליף לביצים והיא גם מסתמנת כתוספת האידיאלית על המאכל הלאומי: הטחינה. אפשר לומר בזהירות כי ישנו קונצנזוס על הטחינה, ורבים מסכימים כי היא מענגת בטעמה ומרקמה.
בעוד רבים מתעסקים בטעם הנפלא שלה, לא כולם מודעים להיבטים נוספים כדוגמת ערכים תזונתיים של טחינה, האם היא מתאימה לדיאטה, להריוניות ולתינוקות ובעיקר: סקירת יתרונות בריאותיים של טחינה? אז רגע לפני שגם אתם משלבים אותה על הצלחת, דעו קצת יותר על הטחינה האהובה עליכם כל כך!
תוכן עניינים:
טעים להכיר: מהי טחינה וממה היא עשויה?
יש אותה כמעט בכל מזווה ובכל מטבח בארץ, ולא מעטות המסעדות שמגישות אותה כחלק ממנות הפתיחה. את הטחינה ניתן להכין בשלל צורות, על בסיס עשרות מתכונים ובאינספור שילובים: החל מטחינה ירוקה, דרך טחינה העוטפת ירקות בתנור ועד קינוחים שכולם על טהרת הטחינה.
למרות מרקמה העשיר (הטחינה הגולמית), היא עשויה 100% שומשום. לצד הטחינה המוכרת ו"הרגילה", גם ישנה הטחינה מהשומשום המלא שנטחנת יחד עם הקליפה. טחינה זו נחשבת לבריאה יותר, ועל כן היא זו שמומלצת יותר על ידי רופאים ודיאטנים.
האם טחינה בריאה? התשובה היא חד משמעית, כן. מדובר על מקור נפלא לשומן איכותי, אך כמו כל המזונות וכל המאכלים (גם אלו הבריאים ביותר), יש לצרוך אותה בצורה מאוזנת ומדודה. שימו לב: הטחינה המומלצת היא אך ורק זו המיוצרת מ-100 אחוז שומשום. ממה יש להתרחק?
- טחינה עם חומרים משמרים
- טחינה עם תוספת סוכר (תתפלאו, אך יש כזה דבר)
- רטבים מוכנים מטחינה הגדושים בשלל תוספים
סלטי הטחינה המוצעים למכירה מכילים בתוכם לא מעט תוספים שמטשטשים את התועלות הבריאותיות שלה. לכן, העדיפות היא לרכישת טחינה גולמית, באמצעותה תוכלו להכין סלטים ורטבים נפלאים, תוך שתשמרו את כל הערכים הנפלאים שבה. כך, יהיה ניתן להשיב לשאלתכם בחיוב האם בריא לאכול טחינה.
סגולות של טחינה – הרבה מעבר לתענוג קולינארי
לרוב, צריכתם של מאכלים טעימים מבוססת גם על לא מעט ייסורי מצפון. אחד היתרונות הגדולים ביותר של הטחינה הוא העובדה כי היא בריאה! כאמור, טחינה נחשבת לשומן איכותי שאותו ניתן לצרוך גם במסגרת דיאטות (גם אלו הקשוחות ביותר), והתשובה לשאלה כמה טחינה מומלץ לאכול ביום, משתנה בהתאם למספר הקלוריות שתרצו לצרוך ביום, כמו גם המלצות בריאותיות הניתנות על ידי הרופא והדיאטן.
היתרונות הבריאותיים של הטחינה באים לידי ביטוי בתכונות הבאות שלה:
- יש בה כמויות גבוהות מאד של סידן
- היא מסייעת באיזון של רמות הסוכר בדם
- יש בטחינה כמות גבוהה מאד של ברזל
- הוכחה כמפחיתה את הסיכוי ללקות במחלות לב
אז כמה תעלה לכם טחינה מבחינה קלורית?
אם גם אתם מעסיקים את עצמכם בשאלה כמה קלוריות בכף טחינה? לפניכם התשובה: ראשית, דעו כי יש בטחינה לא מעט קלוריות, זאת מאחר ויש בה אחוזי שומן גבוהים. עם זאת, היא נחשבת מאד בריאה – לכן הצריכה שלה מומלצת כל עוד היא מדודה. כאמור, טחינה טובה לדיאטה, והיא יכולה להחליף מנות שומן בתפריט היומי שלכם כמו את שמן הזית או האבוקדו.
- בכף טחינה גולמית יש לערך כ-100 קלוריות
- בטחינה גלומית יש בין 550-620 קלוריות ל-100 גרם
- אחוזי שומן: כ-60% אחוזי שומן על 100 גרם מוצר
- כמה ברזל יש בטחינה? כ-6 מ"ג עבור 100 גרם מוצר
מספר הקלוריות בטחינה הגולמית גבוה יותר, זאת מאחר והיא טרם דוללה במים ובמיץ לימון.
טחינה בהירה או משומשום מלא – מה כדאי?
ככל הנראה, אם לא היה את הפן הבריאותי, סביר כי הבחירה הטבעית הייתה בטחינה הבהירה ביותר. ההבדל בין סוגי הטחינות הוא בטחינת השומשום: עם הקליפה או בלי הקליפה של הגרעין.
הטחינה מהשומשום המלא עדיפה יותר והיא זו המומלצת על ידי מומחי הבריאות – פשוט מאחר והיא מביאה איתה ערך מוסף שבא לידי ביטוי בשובע לאורך זמן ובעיכול טוב יותר. החיסרון שלה נעוץ במרקם "העבה" והדחוס שלה, תוך שישנם אלו המעידים כי טעמה מעט מר יותר.
"האם ניתן לאכול חלווה בדיאטה במקום הטחינה הגולמית?"
התשובה לשאלה האם מומלץ לשלב טחינה בתפריט הדיאטה והתזונה שלכם, חיובית. עם זאת, חשוב להבין כי הטחינה המומלצת היא בעיקר זו הגולמית – באמצעותה תוכלו להכין את סלט הטחינה שלכם עם בקרה מלאה על המצרכים שתוסיפו. ישנם עוד עשרות מוצרים המבוססים על טחינה, ביניהם גם החלווה האהובה.
במתכונת של דיאטה יהיה כדאי להימנע מהחלווה, זאת מאחר והיא גדושה בכמויות לא מבוטלות של סוכר שהופכות אותה לממתק אהוב כל כך. עם זאת, מדובר על חטיף בריא שעדיף שלל ממתקים אחרים שכל מהותם סוכר. בשורה התחתונה: כדאי להתייעץ עם תזונאי באשר לשילובה של החלווה בתפריט הדיאטה.
האם מותר לאכול טחינה בהיריון?
נשים בהריון צריכות המון פעמים לשנות את הרגלי התזונה שלהן, הכל לטובת השמירה על בריאותן ובריאות העובר. ההמלצה החד משמעית היא שלא לרכוש טחינה מוכנה, ובטח שלא לאכול את הטחינה שנמצאת בדוכני המזון המהיר.
החשש הוא מצריכה של טחינה מקולקלת (גם אם מדובר על מוצר מקרר עם חומרים משמרים). לנשים ההריוניות שאוהובת טחינה, כדאי לרכוש את המוצר הגולמי, ולהכין מנות טריות לפני כל ארוחה.
קהל נוסף שתוהה לגבי צריכת הטחינה הוא חולי הסוכרת: האם מותר לחולי סוכרת לאכול טחינה? התשובה חיובית. כאמור, מדובר על מקור נפלא לשומן (יחד עם שמן זית ואבוקדו), כך שכל עוד הצריכה מדודה ומאוזנת, אין כל הגבלה באשר לצריכת הטחינה.
כמו כן, אכילת טחינה טובה ללב. אלו מכם שרוצים להקפיד על תפריט תזונה מאוזן ובריא שיכול למנוע בעיות לב שונות, יכולים לצרוך גם את הטחינה. כל עוד נצרך שומן איכותי (שומן בלתי רווי), הרי שאין כל בעיה לצרוך אותו.
טחינה גם לקהל הטבעונים
כידוע, אורח החיים הטבעוני מבוסס על צריכה של מזונות מהצומח בלבד. קהל הטבעונים גילה כי הטחינה היא תחליף נפלא לביצים, שהמון פעמים חיוניות לטובת מאפים כדוגמת עוגות, עוגיות ולחמים. ניתן להשתמש בטחינה כתחליף איכותי ובריא, כאשר אחד המתכונים המפורסמים ביותר הוא של לחם הטחינה שניתן להכין אותו ללא כל מוצרים מהחי.
טחינה לתינוקות – האמנם?
וקהל נוסף שעתיד מאד לאהוב את הטחינה, הוא קהל התינוקות. האם רצוי לתת טחינה לתינוקות? בגיל שישה חודשים לערך, מגיע השלב בו מתחילים בהדרגה לתת טעימות לתינוק. ניתן לשלב מזונות שונים (ומומלצים בלבד) בשלב הטעימות, כאשר אחד מאותם מזונות הוא הטחינה. ניתן לשלב אותה עם פירות טחונים, וכך להעניק לתינוק חטיף בריאותי ואיכותי.
יש להוסיף את הטחינה בהדרגה למזון, זאת מאחר וישנם תינוקות המגלים אלרגיה כלפיה. הדרך הטובה ביותר להבין האם התינוק אוהב את האוכל בשלב הטעימות היא התגובה שלו: כל עוד ילדכם מחייך, אוכל ונהנה מעושר הטעמים, הרי שאין כל הגבלה להמשיך ולתת לו את המזונות.
שימו לב כי מדובר על שלב רגיש שיש להישאר בו ערים לתגובות פיזיולוגיות שונות, שיכולות להעיד על אלרגיות. טרם שלב הטעימות, עדיף תמיד להתייעץ עם הרופא המטפל שינחה אתכם.
דיאט מאסטר – פלטפורמה מקוונת ובה מדריכים מקיפים בנושאי דיאטה ותזונה נכונה, מידע על מזון בריא וסגולותיו.
התכנים באתר דיאט מאסטר מבוססים על מקורות מידע מהימנים, כגון אתרי דיאטניות מובילות, קופות החולים ואתרים נוספים בתחום. חלק מהתכנים באתר עברו בקרה של דיאטניות ו/או נכתבו על ידי אנשי מקצוע.