תאריך עדכון אחרון:
מהי חומצה פולית?
החומצה הפולית היא מעשה ויטמין מקבוצת ויטמין בי, מוכר גם בכינוי באנגלית – Folic Acid. לחומצה הפולית ישנה חשיבות רבה ונהוג לצרוך אותה באמצעות טבליות ותוספי מזון או דרך אכילת של מזונות שנחשבים לעשירים. חומצה פולית נחוצה במיוחד לנשים שנמצאות בשלב הראשוני של ההיריון (שליש ראשון ותחילת שליש שני.) ואף מספר חודשים לפני ההתעברות.
חומצה פולית עשויה למנוע מומים קשים בעובר ומקטינה את הסיכויים לחלות במחלות קשות כמו מחלות לב, מחלות וסיבוכים בכלי הדם ועוד. החומצה הפולית ניתנת בכמה דרכים כאשר הנפוצה מביניהן היא בטבליות / כדורים. בנוסף לכך, ניתן לצרוך חומצה פולית כחלק ממרכיבי הגלולות למניעת היריון, כתוסף תזונתי או כחלק מירקות ופירות מסוימים.
חומצה פולית – מדריך
תוכן עניינים:
- 1 מהי חומצה פולית?
- 2 מדוע חשוב ליטול חומצה פולית בהיריון?
- 3 תפקידיה של החומצה הפולית והשפעותיה על האדם
- 4 חוסר בחומצה פולית – השלכות וסיכונים בריאותיים
- 5 מאכלים ומקורות מזון המכילים חומצה פולית
- 6 תוספי תזונה – מקור ישיר לחומצה פולית
- 7 צריכת חומצה פולית – מהו המינון המומלץ?
- 8 הקשר בין חומצה פולית לבין ויטמין B12
מדוע חשוב ליטול חומצה פולית בהיריון?
חומצה פולית נחשבת לתוסף הכרחי לנשים בהיריון אך לא רק. החומצה הפולית מייצרת בגוף תאים חדשים ומשמרת את הקיימים ובשל כך היא חשובה מאוד בתקופת ההיריון – כאשר גוף האישה נמצא בתקופת של חלוקת תאים מהירה ובאופן זה מתאפשר היריון תקין. למידע נוסף על דיאטה בתקופת ההיריון.
בשלבים הראשוניים של ההיריון מתרחשים תהליכים חשובים מאוד בכל הנוגע לאישה ולעובר ולכן רופאים ומומחים ברחבי העולם ממליצים לנשים ליטול חומצה פולית.
ברוב המקרים, רופאי הנשים ממליצים לנשים שמעוניינות להכנס להיריון להתחיל וליטול חומצה פולית עוד לפני ההתעברות. חברות תרופות מסוימות אף החלו לייצר גלולות למניעת היריון המכילות חומצה פולית ומספקת מנה יומית של החומצה הפולית.
הגלולות הללו פותחו במיוחד בכדי לספק רמה נחוצה של חומצה פולית לנשים שעושות שימוש באמצעי מניעה ובכך הן יוצרות "אוסף" שנותר בגופן למשך תקופה של חודשיים או שלושה חודשים גם לאחר הפסקת השימוש בגלולות. למקרה שהאישה תקלט להיריון מוקדם מן הצפוי או בטעות – לא יחסר בגופה מאגר של החומצה הפולית.
במקרה של חוסר בחומצה פולית הגוף יתקשה להשלים את ההתפתחות של התעלה העצבית ולפיכך עשויה להיות פגישה בהתפתחות המוח או בעמוד השדרה. התעלה העצבית נסגרת בשלבים מוקדמים שלאחר ההפריה ולכן אישה שיש לה מאגר של חומצה פולית תוכל להימנע מסיכונים בריאותיים או מומים אצל העובר / ילוד.
במקרים של חוסר בחומצה פולית עלולים להיווצר מומים קשים בגולגולת ובמוח, עיוותים בעמוד השדרה ובמקרים חריגים אף מוות. ישנם רופאים הטוענים כי נשים המצויות בגיל הפוריות חייבות ליטול חומצה פולית לאורך זמן ממושך – על מנת לייצר בגופן רמה תקינה של חומצה פולית עוד לפני ההיריון.
תפקידיה של החומצה הפולית והשפעותיה על האדם
מעבר לחשיבות של נטילת חומצה פולית בהיריון – החומצה הפולית מאפשרת גם שכפול של הדי-אן-איי ומחקרים הראו כי שינויים גנטיים עשויים לגרום למחלת הסרטן. בשל כך, מצב של חוסר בפולאט (חומצה פולית) עשוי להשפיע על מח העצם שנחשב למקום עם תחלופה גבוהה של תאים.
בנוסף, החומצה הפולית חשובה גם לילדים ולמבוגרים מכיוון שהם בקבוצת סיכון וזקוקים לפולט על מנת ליצור תאי דם אדומים תקינים ובכך להימנע ממחלות כמו אנמיה.
חוסר בחומצה פולית – השלכות וסיכונים בריאותיים
חומצה פולית יכולה להישמר בגופינו למשך זמן קצר בלבד, כחודשיים שלושה לכל היותר. מקרים רפואיים שקשורים לחוסר בחומצה פולית הם תופעה רפואית לכל דבר מכיוון שלרוב החוסר יביע עמו מחלות שונות. עשויות להיות מספר סיבות שגורמות לחוסר זה, למשל אם הגוף נמצא בדיאטה מתמשכת ולא מאוזנת או במצבים של נטילת אלכוהול ותרופות שיוצרות מעין התנגשות עם החומצה הפולית.
לרוב, מחסור בחומצה פולית קורה כשתינוקות יונקים מאימהות שלא נוטלות חומצה פולית או במצבים של רעב קיצוני או בהפרעות אכילה. חוסר של חומצה פולית יגרום לתופעות קליניות שונות כמו : חולשה, סחרחורות, דפיקות לב מואצות, אנמיה, קוצר נשימה ובמקרים קיצוניים יותר גם עלול להיות מצב של אי ספיקת לב. כמו כן, כפי שציינו קודם לכן – מחסור בחומצה פולית עשוי להביא לפגיעה משמעותית ולהיווצרות פגמים מולדים אצל הילוד.
ישנן מספר דרכים לדעת שיש חוסר בחומצה פולית – תחושת אי שקט או עצבנות, שכחה ובלבול, נדודי שינה, דלקות חניכיים, תחושת דיכאון ואף שלשולים מתמשכים. דרך יעילה נוספת לוודא אם יש חוסר בחומצה פולית היא בדיקות דם פשוטות שיבהירו את המצב באופן חד משמעי.
ניתן לבצע את בדיקות הדם במרבית הסניפים של קופות החולים לאחר קבלת הפנייה של הרופא המטפל. תוצאות הבדיקה מגיעות תוך מספר ימים ובעקבותיהם יחליט הרופא אם עליכם ליטול חומצה פולית ומה המינון המומלץ.
מאכלים ומקורות מזון המכילים חומצה פולית
ישנם לא מעט מאכלים עם הרבה חומצה פולית ואנשים כלל לא יודעים זאת. למעשה, רבים נוטים לשאול 'מה זה חומצה פולית' וכלל אינם יודעים כי זהו אחד התוספים החשובים שיש!
חומצה פולית טבעית היא חומצה שמגיעה ממקורות מזון ולא מטבליות או קפסולות אך ההבדל בין השניים זה המינון. בירקות עם עלים ירוקים יש הרבה פולאט ולכן רופאים ודיאטניים ימליצו לאכול תרד, ברוקולי, אפונה ולפת.
עם זאת, גם בדגנים ובקטניות יש חומצה פולית ובחברות מסוימות המייצרות דגני בוקר אף מתהדרים בעובדה כי הם מועשרים בכמות הנחוצה של חומצה פולית. משרד הבריאות ממליץ לצרוך חומצה פולית בטבליות במקביל לחומצה הפולית הטבעית שמגיעה ממקורות המזונות על מנת שהכמות היומית תהייה נכונה ותיספג בגוף.
תוספי תזונה – מקור ישיר לחומצה פולית
קיימים בשוק הרבה מאוד סוגים של תוספי תזונה, ביניהם ישנו גם התוסף התזונתי של חומצה פולית והוא ניתן על בסיס יום יומי, בשילוב עם ארוחות מאוזנות. לרוב, תוספים אלו מכילים את המינון הנחוץ של חומצה פולית אך ישנם כאלה המכילים כמות פחותה או כמות מוגדלת.
על מנת לדעת מהי הכמות הנחוצה חשוב לשוחח עם רופא המשפחה או עם רופא נשים ולקבל מרשם מדויק ומותאם באופן אישי. תוספי התזונה אשר מכילים חומצה פולית מגיעים בדרך כלל בכמה תצורות – קפסולות, כדורים או טבליות. כל אדם רשאי להתאים בעבורו את האופן הנוח לו ביותר ליטול את החומצה הפולית. לחומצה פולית ישנם ערכים תזונתיים ובמרבית המקרים ניתן לברר על כך באמצעות קריאה ובירור אודות המוצר אותו רכשתם ואתם שוקלים ליטול.
צריכת חומצה פולית – מהו המינון המומלץ?
המינון המומלץ של חומצה הפולית משתנה בהתאם לצרכי האדם. למשל – גברים ונשים זקוקים למינון שונה. המינון משתנה גם מאישה אחת לאחרת מכיוון שאישה בהיריון זקוקה למינון גבוה יותר מאישה מניקה. דוגמה נוספת למינון קשורה לגיל האישה ולמצבה הבריאותי ובשל כך חשוב לפנות לגורם רפואי מקצועי שיוכל להתאים את המינון למטופל/ת.
הקשר בין חומצה פולית לבין ויטמין B12
ויטמין B12 הינו ויטמין חשוב מאוד הקשר לצמיחה, התפתחות וייצור החומר הגנטי של התאים. כמו כן, ויטמין B12 מפקח על יצירתם של תאים חדשים בגוף ומחסור בוויטמין זה עלול לגרום לבעיות רפואיות שונות. כפי שוודאי שמתם לב, ישנו דמיון בין החומצה הפולית לבין ויטמין B12 ובשל כך, רופאים רבים ממליצים לשלב בין השניים. השילוב בין שני אלו מאפשר ייצור של תאי דם חדשים ואף תורם לתהליך מתילציה.
נטילה של ויטמין B12 וחומצה פולית צריכה להיעשות לפי מינון נכון ומדויק על מנת שלא ליצור בעיה נגדית – שלרוב נגרמת מחוסר איזון. אם אדם מצוי במחסור של B12 אך נוטל בצורה מסודרת את החומצה הפולית יכולות להופיע בעיות רפואיות חדשות שלפעמים קשה מאוד לטפל בהן.
הדרך הנכונה ביותר לשלב בין השניים היא לאחר ביקור אצל רופא שייתן מרשם מסודר עם הוראות ופיקוח. ישנם הרבה מאוד מוצרים של ויטמינים וחומצה פולית אך חשוב מאוד לוודא כי אכן מדובר במוצרים טבעיים וללא תוספים מיותרים או רכיבים סינתטיים. ככל שהתוסף טבעי יותר כך הגוף יקבל אותו בצורה הטובה ביותר ולא יתרחשו מצבים של חוסר ספיגה וכדומה.
חוסר בוויטמין B12 יכול לגרום לתחושה ירודה, בעיות ריכוז, מצבי רוח דכאוניים, שיכחה, נשירת שיער, שינויים הורמונליים קיצוניים, עייפות, סחרחורות, לחץ דם נמוך ועוד. כל אלו יכולים להימנע אם תקפידו ליטול את הוויטמינים ותוספי התזונה באופן מסודר ונכון.
אין ספק כי גוף האדם זקוק לפעמים למעט עזרה וכיום יש מבחר גדול מאוד של תוספי תזונה וויטמנים, מומלץ להתעמק ולחקור בנושא על מנת להתאים לעצמכם את המסלול המדויק שישמור על גופכם ועל הבריאות לאורך זמן.
דיאט מאסטר – פלטפורמה מקוונת ובה מדריכים מקיפים בנושאי דיאטה ותזונה נכונה, מידע על מזון בריא וסגולותיו.
התכנים באתר דיאט מאסטר מבוססים על מקורות מידע מהימנים, כגון אתרי דיאטניות מובילות, קופות החולים ואתרים נוספים בתחום. חלק מהתכנים באתר עברו בקרה של דיאטניות ו/או נכתבו על ידי אנשי מקצוע.