אם חיפשתם אחר תכנית דיאטה אשר תוכל לעזור לכם להוריד את המשקל העודף, הפחתת הסיכויים להופעה של מחלות כרוניות, ושיפור כללי של הכושר הגופני והבריאות הנפשית שלכם, דיאטת הזון (בלועזית: The Zone Diet) עשויה להוות פתרון אידאלי עבורכם.
השיטה הגיחה לאוויר העולם לפני 30 שנה על ידי ממציאה, הכימאי ד"ר בארי סירס (Berry Sears), והפכה כמעט בן רגע לסנסציה עולמית.
ד"ר סירס מסגר את השיטה כשינוי באורח חיים ולא רק שינוי תזונתי, אשר נועד לשנות את הלך הרוח (state of mind) והגישה שלנו כלפי אוכל ותזונה. לטענתו, השיטה מאפשרת להחזיר לאנשים השליטה בגופם ולמנוע חולי, השמנה עודפת והזדקנות מוקדמת.
במדריך הבא נביא המידע שעליכם לדעת על דיאטת הזון – מהי כוללת, איך היא עובדת, למי היא מתאימה, והאם היא מומלצת או דווקא מסוכנת. בואו נתחיל.
ד"ר בארי סירס – מפתח דיאטת הזון
תוכן עניינים:
מהי דיאטת הזון?
מאפייני השיטה | על קצה המזלג |
---|---|
עקרונות הדיאטה | לפי הכללים שפורטו בספר של ד"ר סירס |
מה אוכלים? | תפריט מאוזן עם 30% חלבון, 30% שומן ו-40% פחמימה |
ממה נמנעים? | מזון מעובד, רווי מלח, סוכר ושומן |
האם דיאטת הזון מסוכנת? | אין סיכונים מיוחדים כל עוד שומרים על עקרונות השיטה |
האם דיאטת הזון עובדת באמת? | מחקרים ועדויות של מי שהתנסו בשיטה מראים שאפשר לרדת במשקל בדיאטה |
עקרונות השיטה – על מה מבוססת דיאטת הזון?
דוקטור בארי סירס שטח את התאוריה ועקרונות השיטה בסדרה של לא פחות מ-12 ספרים, שלימים הפכו לרבי מכר.
לפי התיאוריה של ד"ר סירס, האוכל הוא בעצם סוג של תרופה והתזונה היא מרשם, ולכן חשוב לצרוך מזון במינון ובתזמון הנכון כך שרמות הסוכר וההורמונים יישארו יציבות ובכך תימנע עלייה במדדי הדלקת.
תזונה לא בריאה גורמת לתופעות כמו עלייה במשקל, חולי מוגבר והזדקנות מוקדמת. כדי הימנע מכך ועל מנת להבטיח איזון מטבולי והורמונלי תוך הורדת דלקתיות בגוף, צריך לשמור על תזונה בריאה ומאוזנת.
הדרך לכך היא להיכנס לזון (into the zone), כלומר להטמיע הרגלי חיים ותזונה בריאים שיהפכו לאוטומטיים.
להלן כמה המלצות וכללי זהב לדיאטת הזון לפי ד"ר סירס:
◄ חשוב להקפיד על ארוחות מסודרות עם יחס קבוע ומאוזן בין אבות המזון, כך שכל ארוחה תכלול 30% חלבונים, 40% פחמימות ו-30% שומנים.
◄ יש לאכול שלוש ארוחות גדולות ביום לצד עוד שתי ארוחות ביניים קטנות יותר, כאשר המטרה היא לאכול במרווחי זמן קטנים של עד 5 שעות לצורך מניעת נפילות סוכר. חשוב שלא להגיע למצב של רעב בשום שלב כדי לא להאט את הקצב המטבולי.
◄ צריך לאכול ארוחת בוקר ברגע שקמים מהמיטה ולא יאוחר משעה לאחר ההתעוררות, וזאת כדי לשבור את הצום של הלילה.
◄ המכסה הקלורית היומית בדיאטת הזון עומדת על 1200 קלוריות לנשים ו-1500 קלוריות לגברים, כמות נמוכה למדי שמזכה את השיטה בכינוי "דיאטה מהירה".
◄ מומלץ לתכנן ולהכין מראש את הארוחות לכל השבוע כדי להיות "בזון" באופן תמידי, אם כי מותר לאכול פעם בשבוע ארוחה שלא עומדת בכללי הדיאטה.
◄ ד"ר סירס מכיר בחשיבות הפעילות הגופנית לבריאותנו ולתהליכי הורדה ושימור המשקל, אבל פעילות גופנית היא לא בגדר חובה במסגרת השיטה.
מה אוכלים בדיאטת הזון?
אז מה אוכלים וממה נמנעים במסגרת דיאטת הזון? תפריט דיאטת הזון עוזרת להבטיח רמות חלבונים נכונות אשר יוכלו לשפר את השליטה שלכם בגוף.על כל ארוחה לשלב בין חלבונים עם רמות שומן נמוכות כמו עוף אפוי ללא עור או דגים.
אין איסורים על מאכלים שונים בדיאטה, אך יש להימנע ממאכלים עתירי סוכר מעובד, שומן רווי, ובכלל כדאי להתרחק ממזונות מעובדים.
הדיאטה יכולה להוות אתגר לא קטן עבור אלו אשר רגילים לצרוך כמויות גדולות של פחמימות. את הפחמימות אפשר לקבל לרוב מהפירות והירקות. אל הפסטות, הלחמים והדגנים עליכם להתייחס כפי תוספות או תבלינים, ולא כמו מנה בפני עצמה.
הימנעות מדגנים ועמילן ואכילה של כמה שיותר ירקות ופירות משפרת את המדדים ההורמונליים והדלקתיים. צריכה קבועה של פוליפנול, מרכיב תזונתי חשוב אשר נמצא בעיקר בפירות, ירקות ותבלינים מהווה תפקיד מפתח בשליטה על הבקטריות הטבעיות במערכת העיכול שלנו, בנוסף לעובדה שהוא מפעיל תאים אנטי דלקתיים.
שימו לב לאכול כמה שיותר פירות וירקות עם רמות סוכר יחסית נמוכות. לדוגמה, גזרים, תירס או בננות מראים רמות גבוהות של סוכרים ולכן עדיף לנסות ולצמצם את כמות הצריכה שלהם.
יש לשלב גם כמות קטנה של שומן צמחי כמו שמן זית, שמן אבוקדו או שמן שקדים בכל ארוחה.
להלן טבלת מאכלים בתפריט דיאטת הזון:
מרכיב תזונתי | מזונות לדוגמא |
---|---|
חלבון רזה ואיכותי | עופות והודו, דגים ומאכלי ים, ביצים (בעיקר החלק הלבן), גבינות ומוצרי חלב דלי שומן, מוצרי סויה ותחליפי בשר צמחיים |
פחמימות מורכבות | ירקות מסוגים שונים למעט עמילניים (תירס, תפוחי אדמה, בטטות, אפונה), פירות (למעט מבננה וצימוקים), שיבולת שועל ושעורה |
שומנים בריאים | שמן זית, קוקוס, אבוקדו, אגוזים, שקדים וזרעים |
דיאטת הזון – תפריט מומלץ
להלן דוגמא לתפריט שבועי של דיאטת הזון:
◄ארוחת בוקר: יוגורט יווני 1.5% שומן, 2 פרוסות לחם דגנים קל ו-2 כפות גבינה לבנה או קוטג', סלט ירקות וקפה עם חלב קל שומן
◄ ארוחת ביניים 1: שתי ביצים קשות, פרוסת גבינה בולגרית 5% ותפוח עץ
◄ ארוחת צהריים: סטייק פרגית או טופו, 4 כפות מג'דרה, סלט ירקות קצוץ עם כף שמן זית וכף טחינה
◄ ארוחת ביניים 2: מיני פיתה קלה עם גבינה צהובה 9%
◄ ארוחת ערב: סלט עשיר עם קופסת טונה במים, כף שמן זית וירקות לבחירה
*התפריט משמש כמודל אותו אפשר לשנות ולגוון במזונות מדי יום.
למי מתאימה דיאטת הזון?
הדיאטה מתאימה למי שמחפשים דרך לשינוי אורחות חיים ובעיקר שינוי היחס לתזונה ואכילה, במטרה לרדת במשקל אבל גם לשמור על הבריאות.
במקרים של לחץ דם גבוהה ומחלות לב שונות, לרוב תוכלו לשמוע בקשה מהרופא לצמצם את השימוש במלח. דיאטת זון שמה דגש על שימוש במרכיבים טריים והימנעות מאוכל מוכן, מה שיכול לעזור למצבכם.
אם אתם חולי סכרת, התייעצו עם הרופא שלכם כדי לראות שאין צורך בשינויים בתכנית הטיפול במחלה לפני שתתחילו בתכנית התזונה.
במקרה ויש לכם מחלת כליות כלשהי, רמות החלבונים הנצרכים כחלק מהדיאטה הזו יכולה להיות גבוהה מדי. בנוסף, תרצו לבדוק את רמות הכולסטרול בדם וגם את רמות השומן במקרה ויש לכם כולסטרול גבוהה.
כמה יורדים בדיאטת הזון ובתוך כמה זמן?
הצפי המקובל הוא איבוד של בין חצי קילו לקילו אחד ממשקל הגוף בשבוע הראשון, ולאחר מכן ירידה הדרגתית לאורך זמן. הגורם המשמעותי בדיאטה הזו אל מול אחרות היא העובדה שאתם תאבדו רק ומן עודף, ולא מסת שריר או נוזלים כלל.
דיאטת הזון – יתרונות וחסרונות
דיאטת ZONE מבטיחה איבוד משקל עודף והפחתת הרגשת הרעב דרך איזון של מרכיבי התזונה שלכם. השיטה תעבוד בקלות עבור אלו אשר נהנים מפירות וירקות טריים וחלבונים רזים, אך לא תהיה פשוטה לאלו אשר אוהבים פחמימות ומתוקים.
כחלק מיתרונות השיטה ניתן למנות את ההימנעות מנפילות סוכר ובולמוסי אכילה בשם התדירות הגבוה של צריכת המזון לאורך שעות היום, וכן את הגמישות שהתכנית מאפשרת. למשל, מותר לאכול בחוץ כל עוד מוצאים ארוחה שתתאים לכללים, ואפשר גם לחרוג פעם בשבוע.
יתרון נוסף הוא קלות היישום. למי שמתאמצים לבנות תפריט תזונתי מתאים, אפשר להיעזר בספרים של ד"ר סירס ובאתר הרשמי של החבר (zonediet.com), שמספקים מתכונים והדרכה לבניית ארוחות לפי עקרונות הדיאטה.
עם זאת, החסרונות של השיטה טמונים בעיקר במגבלה הקלורית היומית, במגבלה על אכילת פחמימות, בסדר הקשיח של הארוחות ובצורך התמידי למדוד את האוכל ולתכנן את הארוחות מראש.
מהסיבות האלו, השיטה עשויה שלא להתאים לכל אחד, אם כי שווה לנסות לפני שמחליטים לכאן או לכאן.