תאריך עדכון אחרון:
אחת השאלות הפופולריות בנוגע לפרי הבננה היא האם בננות גורמות לעצירות. במאמר זה ננסה לבדוק לעומק (תוך התבססות על מספר מחקרים וממצאים בנושא) האם בננות באמת גורמות לעצירות או שמא הן בכלל מהוות טיפול יעיל לעצירות, אשר מומלץ לכל אדם הסובל ממנה לנסות.
תוכן עניינים:
הקדמה קצרה: מהי עצירות?
עצירות היא בעיה בריאותית נפוצה, אשר מאופיינת בפעילות לא סדירה של המעי וביציאות קשות אשר גורמות לכאבי בטן עזים. הסיבות לעצירות רבות הן, החל מדיאטה לא נכונה ועוד למחסור בפעילות גופנית, אך בכל הקשור לבננות – רבים טוענים כי אכילתן מהווה גורם ישיר לעצירות, בעוד רבים אחרים טוענים את ההיפך הגמור וממליצים על אכילתן כטיפול אפקטיבי לאנשים אשר סובלים מעצירות.
בננות: מאפייני הפרי ויתרונותיו
עשירות בסיבים תזונתיים: מעבר להיותה פרי טעים, מתוק ופופולרי מאוד, אחת התכונות הבריאותיות החשובות של בננה היא עצם היותה עשירה בסיבים תזונתיים. בבננות קיימים ויטמינים ומינרלים חיוניים רבים ורק כדי להסביר כמה הן בריאות: בבננה ממוצעת יש בסביבות 3.1 גרם של סיבים תזונתיים בריאים.
בהקשר זה מוטב לציין כי אחת התכונות הבולטות של סיבים תזונתיים היא היכולת שלהן למנוע עצירות ולהקל עליה במידה וכבר הופיעה. זאת הודות ליכולתם לספוג מים ולהפוך את היציאות לרכות יותר, דבר אשר מקל בשלב ההוצאה שלהן מהגוף.
כמה מילים על בננות ירוקות לעומת צהובות ועל חומר בשם עמילן עמיד
לעמילן עמיד יש תכונות תזונתיות דומות לאלו של סיבים אותם הזכרנו קודם לכן. העמילן העמיד מתוכנן כך שהוא חומק מפעילות העיקול המתבצעת במעי הדק ומגיע ישירות למעי הגס, ושם הוא משמש כמזון לחיידקים (הידידותיים) המצויים במעי הגס.
הזנת החיידקים והבקטריות שבמעי הגס היא דבר טוב, שכן הם מפיקים חומרים העוזרים לגוף בתהליך העיכול וחילוף החומרים. למה סיפרנו לכם את זה? משום שכל בננה שטרם הרקיבה מורכבת מבערך 80% של עמילן עמיד. ככל שהבננה ירוקה יותר כך כמות העמילן העמיד שהיא מכילה גדולה יותר.
מסקנה: לאנשים שסובלים מעצירות מומלץ לאכול בננות (שטרם נרקבו), כאשר מצויה בהן הכמות הגדולה ביותר של עמילן עמיד, חומר אשר אמור לסייע לגוף בתהליכי העיכול ובטיפול בעצירות.
זאת ועוד, מחקר שנערך בנושא מצא כי עמילן עמיד שהופק מבננות וניתן לעכברים שסבלו מעצירות האיץ את קצב היציאות של העכברים דרך המעיים.
האם בננות גורמות לעצירות?
קיימים לא מעט מאמרים ברחבי האינטרנט ובכלל אשר טוענים כי בננות גורמות לעצירות, אך בפועל הדבר לא הוכח באף מחקר. בכל זאת, ישנם רבים אשר עדיין מאמינים כי בננות מהוות גורם סיכון לעצירות. חשוב להבין כי לא קיימות עדויות לכך שבננות הן גורם לעצירות, אך משום מה זוהי בהחלט דעה בה מחזיקים אנשים רבים.
סגולות בריאותיות של בננה – מדוע כדאי לאכול בננות?
כאמור, אכילת בננות משפרת את בריאותה של מערכת העיכול בגוף באמצעות הזנת חיידקים ובקטריות ידידותיים החיים במעי הגס בעמילן עמיד המצוי בשפע בפרי הבננה. מחקר שבדק זאת מצא כמות גדולה יותר של חיידקים ידידותיים בקרב קבוצת אנשים שאכלה שתי בננות ליום במשך חודשיים (לעומת כאלה שלא). זאת בנוסף לדיווחים של אנשים מהקבוצה שאכלה בננות על שיפור בתחושות העיכול והבטן.
לסיכום, מחקרים מראים כי בננות מסוגלות דווקא להוות טיפול יעיל לעצירות ולא הן שגורמות לה. זאת למרות אמונתם (השגויה) של רבים כי אכילת בננות היא שגורמת לעצירות. ומה הקשר בין בננות לירידה במשקל אתם שואלים? בקרוב נפרסם מדריך מידע אודות דיאטת בננות, אשר טוענת כי ניתן לרזות ע"י אכילת בננות. פרטים נוספים בהמשך.
דיאט מאסטר – פלטפורמה מקוונת ובה מדריכים מקיפים בנושאי דיאטה ותזונה נכונה, מידע על מזון בריא וסגולותיו.
התכנים באתר דיאט מאסטר מבוססים על מקורות מידע מהימנים, כגון אתרי דיאטניות מובילות, קופות החולים ואתרים נוספים בתחום. חלק מהתכנים באתר עברו בקרה של דיאטניות ו/או נכתבו על ידי אנשי מקצוע.