תאריך עדכון אחרון:
אכילה רגשית היא סיטואציה נפוצה, לא בריאה ובעייתית אשר מהווה גורם סיכון להשמנה בקרב חלק גדול מהאוכלוסייה, הן באוכלוסייה הצעירה והן הבוגרת, הן בקרב גברים והן בקרב נשים. אכילה רגשית נובעת מצורך פסיכולוגי לאכול, כאשר לגוף צורך פיזיולוגי באוכל, משמע לאכול ממניעים רגשיים ללא כל קשר לרעב או חוסר תזונתי.
כדאי מאוד להכיר את התופעה מקרוב, להבין למה היא קורית ואיך אפשר להתמודד איתה בצורה הטובה ביותר, על מנת למנוע השמנה ופגיעה בבריאות שלא לצורך.
מהי אכילה רגשית? מדריך על זיהוי אכילה רגשית ותסמיניה, טיפול ודרכי התמודדות
תוכן עניינים:
מה זה אכילה רגשית?
אכילה רגשית היא שימוש במזון על מנת להשקיט מצב נפשי מסוים. משמע, לדוגמה, אדם שאוכל רק על מנת להירגע, להתעודד, לשמוח, לצאת ממצבים כגון דכדוך, עצב, מתח, לחץ ועצבנות – מצוי באכילה רגשית.
מדובר באכילה שלא נובעת מרעב אלא ממצב פסיכולוגי מסוים בו האדם נתון, אשר במסגרתו אוכל נותן לו מענה מהיר שמדמה פתרון של המצב הנפשי, אך למעשה מדובר באחיזת עיניים – במסגרת אכילה רגשית לא רק שהמצב הנפשי שמנסים לצאת ממנו לא חולף, אנחנו גם משמינים עקב צריכת קלוריות עודפות במהלך היום, באכילה רגשית.
זיהוי אכילה רגשית
ישנם מספר תסמינים לאכילה רגשית, וניתן לבצע אבחון אכילה רגשית ראשוני בכוחות עצמכם, עבור עצמכם או עבור אדם הקרוב אליכם. ישנם אנשים אשר סובלים מכל התסמינים, ויש מי שיכולים לזהות אצלם את אחד מהתסמינים בלבד, מה שעדיין מעיד שייתכן והוא סובל מאכילה רגשית.
להלן התסמינים האפשריים:
#1) אכילה כפתרון מידי לבעיות רציניות בחיי היומיום – מזון הוא הדלק של הגוף, ומאפשר לנו להמיר את הקלוריות שבו לאנרגיה שמעניקה לו את היכולת לתפקד. המזון מעניק לנו ויטמינים שונים, מינרליים וכדומה, חומרים שאנו צריכים על מנת לשמור על הבריאות. כך, מזון הוא פתרון לשני מצבים – חוסר בוויטמינים, מינרליים וחומרי בניין חשובים אחרים לגוף כגון חלבון וכיוצא באלה, וכן רעב.
במידה ואתם שמים לב כי המזון משחק אצלכם תפקיד חשוב גם במצבים רגשיים רגישים, משמע כאשר בסוף יום רע בעבודה או בעת פרידה מבין זוג אתם מרבים לאכול כמעין "פתרון" לבעיה, זהו תסמין של אכילה רגשית.
#2) אכילה ככדור הרגעה – ישנם אנשים שכאשר הם רעבים, הם הופכים עצבניים יותר, או מתוחים יותר. אכילה רגשית מדבר דווקא על מצב הפוך, כאשר אדם חווה מתח, לחץ או עצבנות – הוא הופך "רעב". התחושה הזו היא אינה רעב, אלא הסתייעות במזון ובאכילה על מנת להירגע, להפיג מתחים ולהעסיק את מחשבה במשהו אחר מאשר העניין המלחיץ; זהו גם תסמין לאכילה רגשית.
#3) אכילה כפיצוי – במהלך חיי היום יום אנו חווים אכזבות רבות, שומעים לא פעם את המילה "לא" וחווים חוויות קשות. מצבים כאלה הם אמנם חלק מהחיים, אך יש אנשים אשר חוויות שליליות מכניסות אותם למעין מצב של "רחמים עצמיים" אשר מוביל לחיפוש אחרי פיצוי, שהוא המזון. תסמין נוסף לאכילה רגשית הוא פניה מידית למזון על מנת לפצות, לעודד את עצמך, לרחם על עצמך ולסייע לעצמך להיות שמח.
למה אנשים נוטים לאכילה רגשית?
הסיבות לאכילה רגשית נעוצות בטבע האדם. אנשים רבים מקשרים אוכל לרגש, חוגגים סביב אוכל, פוגשים אנשים אחרים הקרובים אליהם סביב אוכל וכדומה. לכן, לעיתים נמצא אנשים אשר קשרו את הרגש למזון בצורה חזקה מדי, אשר הופכת את הקשר לתלותי מדי – כך שמספר רב של רגשות מקושר למזון, מה שגורם לאכילה מוגברת שלגוף אין צורך בה, או במילים אחרות להשמנה.
מה ההבדל בין אכילה רגשית לאכילה כפייתית?
אכילה רגשית היא ביטוי נרדף לאכילה כפייתית, כאשר אכילה כפייתית מתייחסת באופן ספציפי יותר לקישור בין רגשות שליליים, לאכילה מהירה ומרובה שלא לצרכים פיזיולוגיים אלא פסיכולוגיים בלבד.
מי אוכלוסיות הסיכון לאכילה רגשית?
ישנן קבוצות אוכלוסייה מסוימות אשר מראות נטייה גדולה יותר לפיתוח התמכרות לאכילה רגשית או כפייתית. מדובר בדרך כלל בקבוצות אשר חוות רגשות ומצבים פסיכולוגיים בצורה מוגברת ומחודדת יותר לעומת האוכלוסייה הכללית, למשל:
✔️ אכילה רגשית אצל ילדים.
✔️ אכילה רגשית אצל בני נוער.
✔️ אכילה רגשית אצל נשים ובייחוד אכילה רגשית אחרי לידה.
לכל הקבוצות לעיל מחנה משותף – רגישות יתר למצבים רגשיים. אצל ילדים, הוויסות הרגשי טרם סיים להתפתח ולכן ילדים רבים "לוקחים קשה" וחווים מצבים בחייהם בצורה קיצונית יותר. כמו גם מצבים הורמונליים המביאים לרגישות גדולה, המובילה לקישור הרגישות "לפתרון" זמין ומהיר כגון אכילה רגשית, למשל בקרב בני נוער או נשים בהריון או לאחר לידה.
בני נוער הם חלק מקבוצות האוכלוסייה העיקריות המתמודדות עם אכילה רגשית
איך מטפלים באכילה רגשית?
ישנם שני שלבים שעשויים להוביל להחלמה מאכילה רגשית:
#1) ראשית, אחת מדרכי ההתמודדות עם אכילה רגשית היא זיהוי – זיהוי הבעיה היא כבר צעד גדול בדרך אל הפתרון, ולכן שמרו את היד על הדופק בנוגע לאכילה שלכם ובדקו שאתם אוכלים בצורה מסודרת ובריאה, בהתאם לצרכי הגוף שלכם ובכמויות שלא מכבידות עליכם או גורמות לכם להשמנה מהירה. כך תוודאו שאתם אוכלים עקב צורך פיזי ולא מקשרים מצבים פסיכולוגיים – לאוכל. כמו כן, היו ערניים לגבי הסובבים אותכם, לרבות ילדים ובני נוער, על מנת לשמור עליהם מפני פיתוח אכילה רגשית.
#2) שנית, פניה לעזרה מקצועית – אכילה רגשית היא מצב אשר עשוי במצבים חמורים להוביל להשמנת יתר, להעיד על בעיה נפשית או הפרעת אכילה וכן לגרום לנזקים בריאותיים. לכן, יש להתייחס לאכילה רגשית ברצינות הנדרשת ולהיעזר באנשי מקצוע שיסייעו בשחרור אכילה רגשית.
פנייה לעזרה היא השלב הראשון בהחלמה מאכילה רגשית
דרכים מקצועיות לטיפול באכילה רגשית
✔️ היפנוזה נגד אכילה רגשית – טיפול בהיפנוזה נמצא במקרים רבות כטיפול יעיל להיפטרות מהרגלים רעים כגון אכילה רגשית, גם אם הייתם רגילים אליהם במשך שנים. ההיפנוזה ידועה כמסייעת במצבים של התמכרות, ואכילה רגשית לא שונה מכל התמכרות אחרת, אשר תופסת אותנו במצבים רגישים בחיינו ומתבטאת בהתמכרות מסוימת למזון באופן תלותי.
✔️ נטורופתיה לאכילה רגשית – נטורופתיה עשויה לסייע לכם בגמילה ממתוקים ופחמימות, ולעזור לכם לשנות את ההרגל הקושר בין רגש לאוכל.
✔️ מיינדפולנס לאכילה רגשית – תרגול מיינדפולנס מאפשר לאדם להגיע למודעות למחשבותיו, קשב לגוף ולמחשבות והבנה עמוקה של תחושותיו. כתוצאה מכן, מיינדפולנס מאפשר טיפול באכילה רגשית בכך שתרגול קבוע יביא לשליטה עצמית גדולה יותר, הבנה של מקור הרעב או החשק האמיתי ויאפשר לסובלים מאכילה רגשית לנהל אותה, במקום שתנהל אותם. כמו כן, תרגול מיינדפולנס מסייע גם בהתמודדות עם לחץ ומתח, אחת הסיבות המביאות מלכתחילה את האדם המודרני לסבול מאכילה רגשית. משמע, מיינדפולנס לא יסייע רק לשלוט באכילה הרגשית ולמזער אותה, אלא גם לעקור מן השורש את הגורמים לאכילה הרגשית.
✔️ קבוצות תמיכה לאכילה רגשית – קבוצה מאפשרת תחושת שייכות וגורמת לנו להרגיש שאנחנו לא לבד במערכה. כמו כן, קבוצה מאפשרת מחויבות לתהליך, שכן במסגרת קבוצת תמיכה האדם מוקף באנשים המהווים לו סביבה בטוחה ומחייבת, אשר מצויה בדיוק במצב בו הוא נמצא ועוזרת לו להאמין שהוא מסוגל וכן להיות ער ומודע לבעיה שהוא נתון בה, בעקבות שמיעתה מאנשים האחרים בקבוצה ומזוויות התמודדות שונות. יתרונות אלה של קבוצתיות מראים תרומה גדולה ויעילות בקרב טיפול באכילה רגשית וכן בהפרעות אכילה.
✔️ יומן אכילה רגשית – על מנת להצליח להתמודד בצורה טובה עם אכילה רגשית, יש לבצע ניתוח מעמיק של המצב. בכל פעם שחשים ברעב, יש לבדוק עד כמה אתם רעבים ברגע נתון ולנסות ולהקדיש זמן (אפילו כמה דקות) לבדיקה מול עצמכם – האם הרעב נובע לדעתכם מצורך גופני או שמא מצורך רגשי, על כן הוא לא נחוץ. ניהול יומן מסודר בו תכתבו את רגשותיכם, את התחושות שלכם לגבי הרעב ואת המזון שאתם אוכלים במהלך היום לצד הרגשות שאתם חווים ביום או תקופה מסוימת, תעזור לכם לא רק להבין את הבעיה ולהתחיל להתמודד עימה אלא גם היומן יאפשר לכם להציב מראה מולכם, כזו שתאפשר לכם להבין בדיוק מה אתם מרגישים, לעצור ולכתוב תוך הקפדה על ניהול שוטף של יומן מעקב אחרי האכילה שלכם שתוביל לאכילה מודעת יותר ואימפולסיבית פחות.
דיאט מאסטר – פלטפורמה מקוונת ובה מדריכים מקיפים בנושאי דיאטה ותזונה נכונה, מידע על מזון בריא וסגולותיו.
התכנים באתר דיאט מאסטר מבוססים על מקורות מידע מהימנים, כגון אתרי דיאטניות מובילות, קופות החולים ואתרים נוספים בתחום. חלק מהתכנים באתר עברו בקרה של דיאטניות ו/או נכתבו על ידי אנשי מקצוע.