תאריך עדכון אחרון:
מהו אבוקדו והאם מדובר בפרי או ירק?
רבים אינם יודעים כי אבוקדו הוא בעצם פרי שיש בו המון שומנים בריאים. רוב הפירות מכילים כמות גבוהה של פחמימות אך האבוקדו – מכיל בעיקר שומנים שחיוניים לגוף האדם. מחקרים מדעיים רבים עסקו בפרי זה ורצוי כי גם אתם תכירו את סגולותיו של האבוקדו ואת יתרונותיו הרבים.
ישנם המון זנים של אבוקדו, מרביתם גדלים באזורים טרופיים ונקטפים בשלב ספציפי ורק לאחר מכן משווקים לצרכן. גם בישראל ישנם גידולים של אבוקדו, מתברר כי האקלים הים תיכוני מאפשר לכמה מן הזנים לצמוח כראוי.
תוכן עניינים:
יתרונות בריאותיים של אבוקדו
חשוב לדעת מהו ערך תזונתי של אבוקדו ולהכיר את הפרי בצורה טובה יותר, כך תוכלו לשלבו בתפריט שלכם ולהועיל לגופכם. באבוקדו אחד יש כמות רבה של ויטמין K, חומצה פולית, ויטמין C, ויטמין B, מגנזים, מנגן, ברזל, ויטמין E, אבץ, נחושת, חלבון, פחמימות והרבה שומנים בריאים.
אין הרבה שומן רווי באבוקדו והוא מלא בסיבים מזינים שונים כמו אשלגן. האשלגן הינו מינרל חשוב מאין כמותו ומסתבר כי רוב האנשים לא מקבלים מספיק ממנו. באבוקדו אחד יש כמות גבוהה של אשלגן, דבר שיכול לסייע ולתמוך ברמות של לחץ דם תקין.
אם תהיתם כמה קלוריות יש באבוקדו, התשובה היא תלויה בסוג האבוקדו וגודלו, עם זאת חשוב שוב לציין כי רוב הקלוריות שיש באבוקדו הן מן השומן. מרבית השומן באבוקדו הינו חומצה אולאית, זו חומצת שומן חד-בלתי- רוויה, המהווה גם את המרכיב הבסיסי של שמן זית ויש לה השפעות מועילות על גופינו.
הערכים התזונתיים של האבוקדו הם אלו שמעידים על כך שיש לו יתרונות בריאותיים רבים. למעשה, ניתן לומר כי אבוקדו הוא אחד המאכלים החיוניים והטובים ביותר שתוכלו לאכול. כמות יומית מומלצת של אבוקדו תלויה גם באדם שאוכל, אך נהוג לומר כי אדם מבוגר צריך לאכול לפחות חצי אבוקדו ביממה.
האם אבוקדו טוב לדיאטה?
לאבוקדו אין מדד גליקמי כך שהוא משתלב נהדר בתפריט מזונות כשמנסים להימנע מסוכר. מכיוון שיש באבוקדו לא מעט שומנים, אף על פי שהם חיוניים, רצוי לאכול אותן באופן מתון אם הנכם מעוניינים לרדת במשקל. ניתן לאכול כ-2 כפות של ממרח אבוקדו במהלך היום ולשלבו יחד עם ירקות נוספים.
התשובה לשאלה האם אבוקדו משמין היא: לא, מכיוון שהכל תלוי בכמות שאתם צורכים, כמו עם כל אחד ממיני המזונות. תזונאים ודיאטניות ממליצים לאכול אבוקדו אחרי אימון כושר מכיוון שהוא מכיל שומנים חיוניים המסייעים לבניית מסת השריר.
כמו כן, יש באבוקדו סיבים תזונתיים שיעילים בכל הנוגע לחילוף חומרים. יתרה מכך, בשנים האחרונות ישנם אנשים שבוחרים בדיאטת אבוקדו – דיאטה אשר מבוססת במרביתה על צריכת אבוקדו. באבוקדו אחד יש כ-160 קלוריות ובמידה ותשלבו אותו נכון בתפריט תבחינו כי הקשר בין אבוקדו והרזיה הינו קשר ישיר.
אכילת אבוקדו בהיריון
עוברים זקוקים לחומצה פולית על מנת לפתח את איבריהם. ללא חומצה פולית עשויים להיות עיוותי עצם ופגמים בעצבי העובר. האבוקדו נחשב למקור מצוין של חומצה פולית. כמו כן, רצוי לאכול אבוקדו בהיריון כי יש בפרי זה סידן. במהלך ההיריון נשים רבות זקוקות יותר בסידן עקב איבודו. חשוב שתדעי אילו ויטמנים יש באבוקדו משום שאישה בהיריון זקוקה לוויטמינים רבים.
כפי שציינו קודם לכן, באבוקדו יש ויטמינים רבים: ויטמין C, ויטמין E, ויטמין B1, ויטמין B2, ויטמין B6. בשונה מנשים שמנסות לרזות, אישה בהיריון חשה כמעט לאורך כל ההיריון צורך להגביר את כמות המזון שהיא צורכת. דרך נהדרת להימנע מעלייה מופרזת במשקל היא לאכול אבוקדו – על פני הבחירה בג'אנק פוד.
אבוקדו הינו פרי משביע ויחד עם זאת גם משפר את מעיכול. כלומר, אם הינך סובלת מעצירות או בעיות בטן שונות במהלך ההיריון – יתכן ואבוקדו יוכל לסייע לתחושות מעיקות אלו.
כדאי להכיר: 11 סגולות ויתרונות בריאותיים של אבוקדו
- האבוקדו מרגיע פעילות של מעי רגיז ומסייע לעיכול
בפירות אלו יש לא מעט סיבים שמסייעים למערכת העיכול לפעול בצורה תקינה. סיבים אלו מעוררים מיצי קיבה ומאיצים את תהליך חילוף החומרים. באמצעות אבוקדו ניתן להפחית עצירות או שלשולים. כך שאם הנכם סובלים מבעיות אלו, חשוב שתדעו כי האבוקדו טוב נגד עצירות ויכול לעזור ברגעים מכבידים אלו.
- אכילת אבוקדו מעלימה ריחות רעים מהפה
אכילת אבוקדו יכולה למנוע ריחות רעים מהפה שנגרמים בדרך כלל בגלל קלקול קיבה. במידה והעיכול שלנו תקין, ניתן למנוע את באשת הנשימה. החיידקים למעשה נעלמים באמצעות נוגדי החמצון שיש באבוקדו. יתרה מכך, מחקרים הראו כי אכילה של אבוקדו יכולה לסייע ולמנוע סרטן אוראלי.
- אבוקדו טוב לשיער ואבוקדו טוב לפנים
מכיוון שיש באבוקדו חומרים מזינים רבים, אכילתו מועילה ושומרת על עור בריא, במיוחד עור הפנים. במידה ויש לכם עור יבש, סדוק או פגום – תוספת של אבוקדו לתפריט היומי תועיל רבות. ישנם המון מוצרי קוסמטיקה שמייצרים מאבוקדו וזאת מתוך הבנה כי הם יכולים להזין את העור ולהעניק לו מראה זוהר. יתרה מכך, האבוקדו גם נפוץ מאוד בתכשירים קוסמטיים של שיער – הוא מזין את השיער הפגום ומכינים מהאבוקדו מסיכות שיער. חולי פסוריאזיס יכולים גם כן להיעזר בתכשירים שיש בהם אבוקדו מכיוון שהוא מרגיע את הכאב ואף מועיל בהעלמת סימני הזדקנות בעור.
- האבוקדו חיוני לכבד האדם
אכילת אבוקדו נחוצה מאוד למי שסובל מנזקי כבד. לאבוקדו יש תרכובת אורגנית המסייעת לשיפור בריאות הכבד. אנשים שנגרם להם נזק בכבד בגלל מחלות שונות, צריכים לאכול אבוקדו ובאופן זה יוכלו להגן על הכבד ממגוון רחב של בעיות.
- אבוקדו לסוכרתיים
מחקרים שנעשו בתחום מחלת הסכרת הראו כי אכילה של אבוקדו יכולה להוריד את רמת הגלוקוז בדם. במרבית המקרים, חולי סוכרת זקוקים לדיאטה ספציפית שלא פוגעת בבריאות שלהם. לכן, מומלץ להם לצרוך שומנים בכמות מתונה ולהתבסס על שמנים צמחיים המצויים באבוקדו.
- האבוקדו משפר את הראייה
באבוקדו יש קרוטנואידים המסייעים בהגנה על העיניים מפני מחלות שונות כמו קטרקט.
- האבוקדו חיוני לפעילות תקינה של הלב
אכילת של אבוקדו מסייעת לפעילות לבבית תקינה. באבוקדו יש בטא-סיטוסטרול אשר עוזר לשמור על רמות כולסטרול תקינות. האבוקשו יכול לסייע בהגנה על הלב מפני טרשת עורקים, מחלה אשר מוכרת גם כמחלת כלי הדם. באבוקדו יש המון אשלגן, מה שמסייע לשמור על לחץ דם תקין. למעשה, אכילה מבוקרת של אבוקדו יכולה לעזור ולהפחית את הסיכוי לחוות שבץ או התקף לב.
- האבוקדו יכול להפחית את בחילות הבוקר במהלך ההיריון
בהמשך למידע שניתן קודם על אבוקדו בהיריון, יש לציין כי נשים רבות סובלות מבחילות בוקר בהיריון. באבוקדו ישנו ויטמין B6, ויטמין אשר קשור בהפחתת בחילות והקאות ולכן, אכילה של אבוקדו במהלך ההיריון יכולה לעזור בהתגברות על בחילות אלו.
- האבוקדו מטפל בדלקות פרקים
לאבוקדו יש תכונות אנטי דלקתיות והוא נחוץ מאוד לאנשים הסובלים מבעיות בפרקים ובשרירים. מחקרים הראו כי צריכה של אבוקדו יכולה להקל בכאבים הקשורים לדלקת פרקים.
- לאבוקדו תכונות אנטי סרטניות
אחד מהיתרונות הבריאותיים של האבוקדו קשורים לכך שאכילתו מורידה את הסיכוי לחלות בסרטן, בדגש על סרטן השד וסרטן הערמונית. באבוקדו יש קרוטונאידים ושמן חד בלתי רווי, שניהם תורמים להפחתת הסיכויים לחלות בסרטן. כמו כן, יש באבוקדו גלוטתיון – זהו נוגד חמצון המגן על התאים בגופינו מפני סרטן. ישנו מחקר נרחב ומפורט על הקשר בין אכילת אבוקדו למניעת סרטן שאינו תם עדיין ומדי זמן מה מתפרסמים נתונים המוכיחים כי אכן יש קשר ישיר בין השניים.
- אבוקדו מחזק עצמות
צריכת מזונות כמו אבוקדו וסויה יכולה לסייע בהפחתת הסיכון של מחלות המתפתחות בעצם. באבוקדו יש מינרלים חיוניים כמו אבץ, זרחן, נחושת ולא מעט סידן וסלניום – כל אלו קשורים להפחתת הסיכון לחלות במחלות עצם ומשפרים את הצפיפות בעצם.
לסיכום, למה כדאי להוסיף אבוקדו לתפריט היומי שלכם?
בקצרה ובתמציתיות ניתן לומר כי האבוקדו הוא פרי בריא מאוד. אמנם יש בו שומן אך זהו שומן בלתי רווי שמומלץ לצרוך אותו ולא שומנים רווים שמצויים בחמאות או בפחמימות ריקות. שומנים המצויים באבוקדו מסייעים ומאזנים את רמות הכולסטרול בדם, תורמים לאדם שאכל לתחושת שובע וממלאים את גופינו בוויטמינים חיוניים.
אם קראתם עד כאן וודאי אתם יודעים כי לאבוקדו יש סגולות רפואיות כמו הגנה על הגוף מפני מחלות לב, סוכרת ודלקות פרקים. לא ניתן לומר חד משמעית כמה אבוקדו רצוי לאכול ביום, זה תלוי בכל אדם ובמצבו הבריאותי.
עם זאת, ניתן לקבוע כי שתי כפות אבוקדו ביום אינן מזיקות כלל ואף להפך – יכולות לסייע לכל אחד ואחת מאיתנו. ניתן לאכול אבוקדו כפי שהוא, ממש לקלף מתוך הקליפה ולטעום. במידה ואינכם אוהבים את טעמו, תוכלו לשלבו עם מאכלים אחרים או להוסיף אל הסלט. כיום ישנם סגנונות בישול רבים ואף יש שמכינים מהאבוקדו קינוח.
פעמים רבות אנו קונים אבוקדו אך הוא קשיח ולא מוכן עדיין לאכילה. ניתן לזרז את הבשלתו באמצעות כך שתניחו אותו בכלי סגור יחד עם בננה. במקרה מנוגד, ישנו סיכוי כי האבוקדו שרכשתם השחיר מעט אך אין זה אומר כי האבוקדו התקלקל – ניתן לפזר עליו מעט מיץ לימון (לאחר שחתכם אותו) ומיד יתבצע תהליך של התחמצנות וניתן יהיה לאכול ממנו.
לסיכום, האבוקדו הינו פרי חיוני ונחוץ – כאשר מכירים את יתרונותיו וסגולותיו מתברר כי הוא נחוץ לכולנו ואף בריא לנו מאוד.
דיאט מאסטר – פלטפורמה מקוונת ובה מדריכים מקיפים בנושאי דיאטה ותזונה נכונה, מידע על מזון בריא וסגולותיו.
התכנים באתר דיאט מאסטר מבוססים על מקורות מידע מהימנים, כגון אתרי דיאטניות מובילות, קופות החולים ואתרים נוספים בתחום. חלק מהתכנים באתר עברו בקרה של דיאטניות ו/או נכתבו על ידי אנשי מקצוע.