בשנים האחרונות מתרבים המחקרים הטוענים כי קיימת בעולם מגמה מדאיגה של השמנת יתר. מגמה זו מקורה בקיום אורח חיים שאינו בריא, אשר בנוסף לחוסר בפעילות גופנית כולל גם צריכה של מוצרי מזון עשירים בשומן וסוכרים.
על מנת להימנע מהשמנת יתר וממחלות הכרוכות בה, מומלץ כי כל אדם יאמץ הרגלים של אורח חיים בריא: יבצע פעילות גופנית, ישמור על היגיינה של עצמו וסביבתו, ובראש ובראשונה ישנה את הרגלי התזונה שלו.
פירמידת אבות המזון
אחד מן הכלים שבם ניתן להיעזר על מנת לרכוש הרגלי אורח חיים בריא הוא שימוש בפירמידת אבות המזון. הפירמידה מורכבת מארבע קומות וכוללת שש קבוצות מזון הנבדלות זו מזו ברכיבי התזונה העיקריים שבהן:
- בקומת הבסיס נמצאים ירקות ופירות, ואותם מומלץ לצרוך בכמות הרבה ביותר שכן הם מספקים לגוף סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.
- בקומה הבאה נמצאים מזונות עשירים בחלבונים, בהם מוצרי בשר, מוצרי חלב וקטניות. מזונות אלה מספקים לגוף ברזל, סידן וסיבים תזונתיים.
- הקומה השלישית מורכבת ממזונות העשירים בשומן מן הצומח, כגון אגוזים, אבוקדו וטחינה. מזונות אלה מהווים מקור יקר ערך לאנרגיה ולויטמינים.
- הקומה האחרונה היא קומת הסוכר, ובה נמצאים המשקאות הממותקים, עוגות, עוגיות וגלידות. מזון זה עשיר באנרגיה אולם דל במרכיבים בריאים כגון סיבים תזונתיים או ויטמינים.
- בנוסף למזונות המתחלקים בין הקומות על פי רכיבי התזונה העיקריים שהם מכילים, קיימים גם מזונות מורכבים כמו פיצה, המבורגר, פלאפל וכדומה. בעת צריכת מזונות אלה יש לקחת בחשבון את העובדה שהם כוללים מספר סוגים של רכיבים תזונתיים ולהתאים את יתר התפריט.
על מנת לשמור על הרגלי תזונה נבונה, מומלץ לשלב בתפריט היומי כמה שיותר מן המאכלים שבקומת הבסיס, מעט פחות מן הקומה הבאה וכן הלאה. מן הקומה העליונה, בה נמצאים המאכלים המתוקים, מומלץ שלא לצרוך כלל או לכל הפחות לצמצם ככל האפשר את צריכת הסוכר.
ירקות ופירות – חמסה חמסה חמסה!
לעיל צוין כי מומלץ להרבות בצריכת ירקות ופירות (הקומה הבסיסית של פירמידת המזון), אולם לא מספיק לכרסם מלפפון או סלרי לאורך כל שעות היום. מחקרים עדכניים מוכיחים כי לא רק לתכולתם של הירקות והפירות יש חשיבות תזונתית, אלא קיימת גם השפעה של הצבע שלהם.
בירקות ובפירות קיימים חומרים הנקראים פיטוכימיקלים, ונתגלה כי הם מתפקדים כנוגדי חמצון, נלחמים בחיידקים, מגרים את המערכת החיסונית ומווסתים מגוון תהליכים פיזיולוגיים כגון ייצור כולסטרול, פעילויות אנזימטיות, חילוף חומרים ועוד. כמו כן צריכה רבה של פיטוכימיקלים מסייעת למלחמה בסרטן, בטרשת עורקים, מחלות לב, סכרת ועוד.
על מנת למקסם את היתרונות הבריאותיים של ירקות ופירות מומלץ לצרוך בין חמש מנות פרי או ירק ביום לילדים ועד תשע מנות למבוגרים, ובנוסף יש לגוון בצבעיהם, שכן כל צבע מסייע להפעלת מערכות הגנה אחרות בגוף. כלומר, שילובם של מספר צבעי ירקות ופירות מספק לגוף הגנה טובה יותר מפני חומרים ותהליכים העלולים להזיק לו.
חמשת הצבעים אותם מומלץ לצרוך מדי יום הם:
אדום: צבע המתקבל בזכות פיגמנט בשם ליקופן, המסייע להגנה מפני סרטן, מחלות לב וכלי דם.
כתום: זהו צבעו של הבטא-קרוטן, המשמש מקור לויטמין החיוני לתפקוד תקין של המערכת החיסונית.
ירוק: פיגמנט בשם כלורופיל המגיע בדרך כלל עם פיגמנט צהוב-כתום בשם לוטאין. יחד הם מפחיתים את הסיכון לסרטן, תורמים לראייה ולחוזק העצם.
לבן: צבע שיכול להתקבל ממספר סוגי פיטוכימיקלים, בהם אליצין הנלחם בחיידקים ודלקות ושומר על הלב וכלי הדם.
סגול: הוא הצבע המתקבל מן הפיגמנט אנתוציאנין, המסייע להאטת תהליכי הזדקנות.