אם תיכנסו לרגע אל המטבח שלכם ותפתחו בו את הארונות השונים, ישתקפו בפניכם המון מוצרי מזון שברובם יש גלוטן. הגלוטן, החלבון שמצוי בדגנים ובחיטה, הוא כיום אחד מאותם מרכיבים שלטים בתפריט התזונה של רבים. בעוד ישנם אלו שיכולים או רוצים לאכול אותו ללא כל מגבלה, ישנם אלו שעבורם הגלוטן אינו מככב כלל בתפריט התזונה.
עבור אלו שלא יכולים לצרוך גלוטן הייתה זו גזרה של ממש שכן היה עליהם להיפרד מכל מוצרי הבצק השונים לרבות לחמים שונים, פיתות, פיצות, עוגות ובורקסים. אם אכן הייתה זו פעם גזרה של ממש, כיום ניתן ליהנות ממניפה רחבה של מוצרים שאינם מכילים גלוטן, ולא רק שהינם משתויים לטעמים הנפלאים של המוצרים המכילים גלוטן, אלא הם במידה רבה מתעלים עליהם.
חולי הצליאק: מאז ומתמיד ללא גלוטן
אז מי אלו שהתזונה שלהם נטולת גלוטן? בראש ובראשונה אלו חולי הצליאק. אותם חולים נמצאו רגישים לגליאדין שנמצא בגלוטן, וכך עליהם לצרוך תזונה הנטולה כולה מכל המאכלים בהם יש גלוטן. במחשבה ראשונה ניתן לחשוב כי תזונה שכזו כמעט ובלתי אפשרית בתרבות המערבית הודות לפסטות, פיצות ולחמים שכולם מבוססים על טהרת הגלוטן, אך כיום ישנם לא מעט תחליפים הנותנים מענה מלא, איכותי וטעים המבוסס על קמחים שונים לרבות קמח התירס וקמחי סויה, וזאת לצד שורה של מוצרים איכותיים אחרים.
אורח חיים בריא ללא זכר לגלוטן
לצד חולי הצליאק שתפריט ללא גלוטן לא היה בחירה עבורם, ישנם דווקא אלו שהחליטו על דעת עצמם לוותר על הגלוטן בתפריט שלהם. כיום רבים אלו שמוצאים במאכלים שבהם גלוטן כגורם מעכב בירידה במשקל. לא אחת נמתחה ביקורת על הגלוטן ועל מוצריו השונים שהינם מזיקים יותר אשר מועילים, כך שרבים בוחרים כיום לדבוק באורח חיים בריא שהינו נטול מגלוטן ומוצריו השונים. דיאטה ללא גלוטן כיום נפוצה יותר משהייתה אי פעם, ונדמה כי יותר ויותר אנשים בוחרים לזנוח את הגלוטן לטובת תחליפים ראויים יותר.
לחם, בורקסים ופיצות – גם ללא גלוטן!
התשוקה לכריך טוב או פרוסת עוגה לצד כוס הקפה הינה תשוקה של רבים – גם עבור אלו הצורכים גלוטן וגם עבור אלו שלא. עבור אלו שאוכלים גלוטן, הרי שאין כל בעיה ליהנות מאותם המוצרים, אך האתגר הגדול היה להתאים פתרונות הולמים וטעימים עבור קהל חולי הצליאק ועבור אלו שבחרו באורח חיים שונה. כיום ניתן למצוא במרכולים השונים מאפים ללא גלוטן הכוללים לחמים, לחמניות, עוגות, עוגיות ובצקים שהינם נפלאים, עשירים וטעימים אם לא די בכך, הרי שחולי הצליאק היו יכולים פעם רק לחלום על כריך ללא גלוטן במסעדות מחוץ לבית, אך כיום הלחמים ללא הגלוטן מככבים גם ברשתות הגדולות של בתי הקפה וכך ניתן ליהנות ממגוון רחב של מוצרים שאינם מכילים את החלבון גלוטן.