כמה עובדות שלא ידעתם על שום
מעטים יודעים אך שום הוא בעצם תבלין. למעשה, שום הוא התבלין הנפוץ ביותר ברחבי העולם ונחשב לאחד התבלינים הבריאים והנחוצים לאדם. החומר הפעיל שנמצא בשום מכונה 'אליצין' ובזכותו נידף מהשום ריח חריף והטעם פיקנטי. אכילת שום מאפשרת לנו לשמור על עצמנו בהרבה מאוד מובנים ובשל כך רבים מעידים כי לשום יתרונות בריאותיים מרובים. לפניכם מענה ישיר לשאלה "האם שום בריא" ופירוט מדויק של שבע סיבות שיבהירו לכם מדוע שום נחוץ לנו בשלבים שונים בחיינו.
תוכן עניינים:
1. שום הוא אנטי דלקתי – מסייע לטיפול באינפקציות דלקתיות
וודאי שמעתם לא פעם כי שום הוא אחת מתרופות הסבתא כאשר סובלים מדלקת. שום נגד דלקת עובד מצוין מכיוון שהמרכיבים הקיימים בו מתמודדות באופן איכותי מול זיהומים. במקרה של דלקת פטרייתית כמו קנדידה, רצוי לאכול כמה וכמה אצבעות שום ביום וניתן יהיה להבחין כי הדלקת חולפת מעצמה.
2. שום מסייע למנוע מחלות לב
מסתבר כי יש קשר ישיר בין שום למחלות לב והנקודה המחברת היא כי שום טוב ללב, או ליתר דיוק – למי שעשוי לסבול ממחלות לב. השפעת השום בתחום זה קשורה לכך שאכילת שום מורידה את הסיכוי לחלות במחלת לב, הפרעות בקצב ושבץ. השום מוריד את רמת הכולסטרול הרע בגוף ובכך מונע הסתיידות עורקים ויחד עם זאת מוריד את לחץ הדם. למעשה, הקשר בין שום ולחץ דם מוצלח מאוד מפני ששום מעורר פעילות הנוגדת יתר לחץ דם. המרכיב העיקרי בשום, האליצין הוא זה שאחראי לפעולה זו.
3. התקררתם? שום נגד צינון
לפני שאתם ממהרים ליטול תרופות המכילות כימיקלים שונים על מנת להתגבר על צינון או שפעת מומלת לנסות את אחת מתרופות הסבתא העתיקות שיש – שום! בשל המרכיבים שיש בשום אכילתו מסייעת בפתיחת דרכי הנשימה ומאפשרת לחזור ולנשום כראוי ויחד עם זאת גם להפחית את כמות הנזלת. טעות נפוצה היא לצרוך שום במקרה של נזלת אלרגית – במקרה זה השום פחות רלוונטי ומדובר במחלות שפעת וצינון בלבד.
למעשה, ישנו קשר ישיר בין טיפול במחלות של מערכת הנשימה לבין שום. נושא זה כבר מוכח וידוע כי שום יכול לייצר כיח ובאמצעות אכילת שום ניתן לסלק ליחה בקלות. כמו כן, שום מסייע בטיפול במחלות נשימה כמו שיעול, צרידות וכדומה.
4. שום מסייע להחלמת פצעים וזיהומים ויראליים
יש המכנים את השום 'האנטיביוטיקה של הטבע' מפני שהוא מועיל מאוד במקרה של תולעי מעיים. אם הנכם סובלים מכך, שום נגד תולעי מעיים יכול לעזור חד משמעית. השום משמש כאנטיביוטיקה נגד מזיקים וטפילים. לא די בכך, השום יכול לעזור גם בפצעים חיצוניים ואם למשל נחבלתם ניתן למרוח את השום לפצעים, במיוחד אם מדובר בפצע מזוהם – ובכך לעזור להחלמתו.
5. שום ומחלת הסוכרת
גם בתחום של מחלת הסוכרת ישנן סגולות בריאותיות של שום מכיוון שהוא מסייע בהסדרת רמת הסוכר בדם של האדם ועקב כך הוא ידוע כתרופה טבעית לטיפול בסוכרת למבוגרים. ילדים פחות אוהבים לאכול שום ולכן לא תמיד ניתן לשכנע אותם אך גם סוכרת נעורים יכולה להיות מאוזנת יותר במידה והילד יצרוך מספר שיני שום בשבוע. יש הורים שבוחרים לשלב את השום במתכונים שונים ובכך להקל על הילדים באכילתו. למידע בנושא דיאטה לחולי סוכרת לחצו כאן.
6. אכילת שום בהיריון ויתרונות השום לנערות ונשים
נשים אשר סובלות מכאבים קשים במהלך ימי הווסת יופתעו לגלות כי השום יכול לסייע רבות. השום מקל על כאבי המחזור ולכן מומלץ לאכול במהלך ימי הווסת יותר שום ממה שנהוג בימים אחרים. השום חשוב מאוד לנשים בהיריון ולכן הוא נחשב לאחד המאכלים שצריך לצרוך במהלך ההיריון. למרות הריח הייחודי שיש לו, השום יכול להגן על האישה ההריונית מלחץ דם גבוה ומסיבוכים שונים.
ישנה טענה כי לא מומלץ לאכול שום בהנקה מכיוון שהוא גורם לחלב להיות מר ומעורר אצל התינוק גזים. יש לציין כי זו טענה שאיננה מבוססת על מחקר או בדיקה מעמיקה ולכן יש להתייחס אליה בערבון מוגבל. בנוסף לכך, מבחינה גניקולוגית השום מונע עוד מגוון בעיות בתחום זה כמו מרפא יבלות באיבר המין, מועיל לזיהומים וגינליים ועוד.
7. השום עשוי לעזור למי שסובל מהרפס
אחת הדרכים הטבעיות להקל על מחלת ההרפס היא באמצעות שום. בשום יש רכיבים אנטי דלקתיים ואנטי מיקרו-ביאליים והם מסייעים למי שסובל מהרפס. מחקרים רפואיים שנערכו סביב נושא ההרפס הוכיחו כי האליצין הוא בעל השפעה אנטי נגיפית ולכן הוא יעיל בעת התפרצות המחלה. ניתן למרוח אותו בעדינות על פצע ההרפס ולחוש בהקלה מקומית כבר תוך זמן קצר.
רכיבים תזונתיים של שום:
שום נחשב לאחד המאכלים שיותר מתאימים למי שמעוניין לרזות ודאי לא פעם שמעתם כי שום מרזה. עם זאת, הקשר בין שום לירידה במשקל איננו חד משמעי כל כך מכיוון שהתבלין עצמו אינו מרזה או מעורר פעולת מעיים אלא ניתן לשלב אותו במאכלים שונים ולא לחשוש מעלייה במשקל.
כלומר, הוא מתאים לכל דיאטה ולכל סוגי המאכלים שאתם בוחרים לאכול במידה והחלטתם לרדת במשקל. מעבר לעובדה כי לשום סגולות רפואיות שונות גם קשה מאוד לוותר עליו בעת הכנת תבשילים שונים כי הוא נחשב לטעים ומוסיף המון.
ב-100 גרם שום יש בסך הכל 150 קלוריות. 7 חלבונים, 33.06 פחמימות שמתוכן 1 גרם סוכרים. בשום לא תמצאו כולסטרול בכלל וגם מעט מאוד שומנים. יש בשום 2.1 סיבים תזונתיים ו-58.6 מ"ל מים. אכילת שום תוסיף לכם הרבה מאוד ויטמינים, במיוחד מקבוצת ויטמין B. בשום יש גם חומצה פולית ולכן הוא מומלץ לאכילה כאשר נשים מעוניינות להכנס להיריון. יש בשום 181 מ"ג סידן ו 1.7 מ"ג ברזל. 25 מ"ג מגנזיום, 31.2 מ"ג ויטמין C וויטמין E 0.08 מ"ג. מינרלים – 401 מ"ג אשלגן, 1.16 מ"ג אבץ, 153 מ"ג זרחן, 25 מ"ג מגנזיום, 1.7 מ"ג ברזל, 181 מ"ג סידן ושבעה עשר מ"ג נתרן.
האם יש צורך להגביל את כמות השום שאנו אוכלים?
חשוב לציין כי אכילה מרובה של שום עלולה גם לגרום לתופעות פחות חיוביות כמו למשל הצטברות של גזים במערכת העיכול או הופעה של אלרגיות שונות. כמו עם מאכלים אחרים, יש לאכול באופן מוקפד ולא להפריז בצריכת מרכיב אחד לאורך זמן. למען הדיוק נציין כי אכילה מבוקרת של שום היא עד עשר שיני שום ליום.
נסכם ונאמר כי השום מוכר כאנטיביוטיקה של הטבע ולא לחינם, אכן יש לו סגולות רפואיות ויתרונות בריאותיים רבים ומגוונים – ביניהם גם כאלו שעוד לא הצליחו להוכיח ואחרים מובהקים וחד משמעיים. אנשים שרוצים לעשות דיאטה ולשלב אכילת שום יכולים לעשות זאת ללא כל חשש ולמעשה יגלו בהקדם כי השום נחוץ מאוד ורק מסייע לבריאות שלנו. יחד עם זאת, כפי שציינו קודם – האכילה צריכה להיות מבוקרת ורציונלית, כמו עם כל מצרך או מזון.